Aftenposten: Norske pasienter får ikke vite om kreftstudier

Alvorlig syke kreftpasienter kunne fått forlenget livet, men får ikke vite om norske studier som kanskje kunne ha hjulpet, ifølge Aftenposten.
Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning».
Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen (Illustrasjonsfoto).
(Foto: Samfoto)

Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning». Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen (Illustrasjonsfoto). Foto: Samfoto

Avisa har foretatt en gjennomgang som viser at under halvparten av alle kliniske studier på kreft ligger i oversikten myndighetene henviser pasientene til.

– Alvorlig syke pasienter kunne ha fått en mulighet til en forlengelse av livet med bedre livskvalitet. Men mange får ikke vite om studiene som kan hjelpe dem, sier Else Støring, seksjonssjef i Kreftlinjen, Kreftforeningens telefontjeneste.

Det er et politisk mål at flere pasienter skal få såkalt utprøvende behandling. Nettportalen kliniskestudier.helsenorge.no ble lansert i 2015 for å gjøre det «enklere for pasienter å delta i forskning».

Men pasienter får bare informasjon om rundt 40 prosent av alle åpne kreftstudier i portalen. Det er 80 studier som fremdeles er åpne for rekruttering, som norske pasienter ikke får vite om. Avisa fant disse studiene registrert i en amerikansk database for kliniske studier, ClinicalTrials.gov.

– Vi er ikke gode nok til å gjøre kliniske studier og utprøvende behandling tilgjengelig for pasientene, sier helseminister Bent Høie (H) til avisen.

På det siste årlige foretaksmøtet der helseministeren møter alle direktørene fra de fire regionale helseforetakene, ba Høie forskere skjerpe seg og registrere studiene sine på nettportalen. Departementet skal komme med en utredning av saken i løpet av høsten.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTL vil hindre at det blir noe av foretaksmodellen

- Vi sier klart nei til å gå fra forskning til faktura og vil ikke flytte makta fra politikere til styrene, sier Kjersti Barsok i NTL.

Gir gratis allergitest til studenter

At eksamensperioden og pollensesongen kommer samtidig, skaper hvert år problemer for allergiske studenter. I år får mange tilbud om gratis allergitest ved sitt campus.

Tøft i åpne landskap:

Fortvilte NTNU-ansatte i Brennpunkt-dokumentar

-  Vi har møtt mange fortvilte ansatte, sier programskaper Synnøve Bakke som står bak onsdagens Brennpunkt om kontor på NRK 1.

Kina-besøket:

- Ja, Kina er et totalitært samfunn

Shanghai: - Sensur av våre forskere er en absolutt grense, sier Gunnar Bovim. NTNUs rektor har bestemt seg for hvor grensa går for hva han tåler av innblanding fra kinesisk side før han trekker NTNU ut av landet.