Reagerer på forslag om å kvotere norske forskere

Utlendinger tok fire av ti doktorgrader i Norge i fjor. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er kritisk til at Senterpartiet åpner for kvotering.
- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
(Foto: TORE OKSHOLEN)

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: TORE OKSHOLEN

- Berlinmurer rundt norske universiteter vil være det verste for vitenskapen, sier Isaksen til Klassekampen.

I fjor var det rekordhøye 38 prosent av doktorgradene i Norge som ble tatt av utenlandske statsborgere. Tall fra Forskningsrådet viser at utlendinger utgjorde 60 prosent av den samlede veksten i antall forskere ved norske universiteter i perioden 2007 til 2012.

Forskningspolitsk talsperson Anne Tingelstad Wøien i Senterpartiet åpnet i forrige uke for kvotering av norske ansatte i fagfelt som er dominert av utenlandske ansatte, skriver Klassekampen.

- Kvoteringsforslagene fra Senterpartiet er hårreisende. Vitenskapens natur er internasjonal. For det første bryter et kvoteringsforslag med norsk lov, men den loven kan jo selvfølgelig endres av oss politikere. Men dersom vi som politikere skal påføre utdanningsinstitusjonene en kvoteringsordning, bryter vi alle tanker og prinsipper om akademisk frihet. Jeg vil at norsk akademia fremdeles skal være åpent og internasjonalt, sier kunnskapsministeren til avisen.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.