Nå kommer robotene som kan skrive forskningsartikler

Et amerikansk selskap har utviklet en programvare som sies å kunne skrive forskningsartikler. 
Roboter kan overta enkelt rutinearbeid. Men bør de forske? (Foto: Colourbox)

Roboter kan overta enkelt rutinearbeid. Men bør de forske? Foto: Colourbox

«Har du noen gang ønsket deg et trylleformular som kan organisere alle dine data? Og ville det ikke være fint om det hadde fantes en programvare som kunne sette sammen alle relevante data, legge til referansene og gi deg et manusutkast som du kan bygge videre på?»

Slik presenteres forskerroboten Manuscript Writer, utviklet av sciNote.

– Jeg ser ikke noen a priori etiske utfordringer med å bruke et slikt verktøy, så lenge forskere er åpne om at de har brukt det, sier Daniele Fanelli til Times Higer Education.

Fanelli forsker på kvantitativ metode ved London School of Economics. Fanelli tror automatiserte artikkelskrivere som gjør bruk av AI-teknologi vil bli mer og mer utbredt i årene som kommer.

Frykter ikke mer fjusk

– Dette er den veien vitenskapen går, sammen med mye annen menneskelig aktivitet som involverer kreativitet, sier han til nettstedet.

Fanelli er ikke bekymret for at forskerrobotene uforvarende kan drive plagiering eller fabrikkering av data. Tvert imot. Fanelli tror bruk av roboter kan bidra til å minimere risikoen for at forskere skal gjøre seg skyldig i fjusk.

– Men det er ikke vanskelig å forestille seg ulemper med bruk av slike verktøy. En av de første jeg kommer på, er at det kan redusere unge forskeres incentiv for å lære å skrive eller til og med tenke grundig gjennom vitenskapelige spørsmål, sier Fanelli.

(Saken er publisert av På Høyden).

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.