Kinesiske forskere klonet apekatter

Forskere i Kina har for første gang klart å klone apekatter med samme metode som ble brukt til å klone sauen Dolly for over 20 år siden.
Klonet. På dette udaterte bildet, som er fremskaffet av det kinesiske vitenskapsakademiet, leker apen Hua Hua med en tøyleke. For første gang har forskere brukt samme framgangsmåte som den som ble brukt da sauen Dolly ble en verdenssensasjon i 1986. Denne gangen er metoden brukt på å lage to apekatter, noe som også bringer forskerne nærmere muligheten for å klone mennesker. (Foto: Sun Qiang And Poo Muming/AP)

Klonet. På dette udaterte bildet, som er fremskaffet av det kinesiske vitenskapsakademiet, leker apen Hua Hua med en tøyleke. For første gang har forskere brukt samme framgangsmåte som den som ble brukt da sauen Dolly ble en verdenssensasjon i 1986. Denne gangen er metoden brukt på å lage to apekatter, noe som også bringer forskerne nærmere muligheten for å klone mennesker. Foto: Sun Qiang And Poo Muming/AP

Etter årevis med forskning er makake-apene Hua Hua og Zhong Zhong kommet til verden hos det kinesiske vitenskapsakademiets institutt for nevrovitenskap i Shanghai.

– En barriere er blitt brutt med dette arbeidet, sier Muming Poo, som har deltatt i forskningsprosjektet.

Apekatter er blitt klonet tidligere, men da er en enklere metode blitt brukt som maksimalt kan produsere fire individer. Den alternative metoden kan i prinsippet gjøre det mulig å klone langt flere individer om gangen.

Dette kan muliggjøre kloning av store mengder genetisk like apekatter til bruk i dyreforsøk. Er forsøksdyrene genetisk identiske, kan forskere og legemiddelselskaper klare seg med færre dyr.

Over 30.000 apekatter importeres hvert år av legemiddelselskaper bare i USA. Poo påpeker at det av etiske årsaker vil være en fordel å klare seg med færre forsøksdyr.

Metoden de kinesiske forskerne har brukt, kan i framtida i prinsippet også brukes til å klone mennesker – noe mange er svært skeptiske til av etiske grunner. Poo understreker at hans team har fokusert på kloning til medisinske formål.

Det første pattedyret som ble klonet med metoden som nå er brukt i Shanghai, var sauen Dolly i 1996.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»