Hjernekraftprisen 2017:

Høstet heder for god formidling

Jan Magne Gjerde fra UiT Norges arktiske universitet vant Hjernekraftprisen 2017, mens NTNU-erne Laura Sommer og Christian A. Klöckner deler andreplassen med to andre forskere.
Fra venstre: Christian a. Klöckner, Bent Christen Braskerud, juryleder Tora Aasland, vinner Jan Magne Gjerde, og  Jørgen Haave.
(Foto: Forskerforbundet)

Fra venstre: Christian a. Klöckner, Bent Christen Braskerud, juryleder Tora Aasland, vinner Jan Magne Gjerde, og  Jørgen Haave. Foto: Forskerforbundet

Hjernekraftprisen deles ut av Forskerforbundet, og belønner god formidling av forskningens betydning for samfunnet. Den ble i år delt ut for femte gang.

 Jan Magne Gjerde er arkeolog og ekspert på bergkunst, og juryen, med tidligere utdanning og forskningsminister Tora Aasland i spissen-  uttalte dette om Gjerdes bidrag «Berg, bjørner og landskap»: «Bidraget var veldig morsomt, godt fremført, ga ny innsikt og lyser av formidlingsglede». Juryen var samstemt og mener at «bruken av historiske linjer fra steinalderen og frem til i dag gjør oss i stand til å se store sammenhenger mellom fortid og fremtid. Innholdet i bidraget dokumenterer forskerens egen virksomhet og evne til tverrfaglig tenkning på en glimrende måte».

NTNU-erne Klöckner og Sommer deler andreplassen med to andre bidrag og får 20 000 kroner hver. Deres bidrag har tittelen «Pollution Pods – Art as a motor of climate change action», og formidler nye måter å se og forstå klimaproblemene på.

Om deres bidrag sier juryen: «Klima er noe av det viktigste det forskes på for tiden og vi trenger nye og flere innfallsvinkler til tematikk som stadig må betraktes som et flerfaglig og tverrfaglig forskningsfelt.»

Juryen mener bidraget trekker frem det kunstfagliges betydning for klimaforskning og kunstfagenes stilling i akademia. «Det er en innovativ anvendelse av miljøvitenskap og kunst. Forfatterne trekker særlig frem betydningen av miljøpsykologi gjennom bruk av et affektivt og visuelt språk, som ikke er dominerende i debatten om klimaforskning. «Det tekniske og abstrakte er ofte det som dominerer når vi tenker klimaforskning, og det er svært positivt med en utvikling som knytter et visuelt språk til klimaproblematikken», heter det.

Laura Sommer er stipendiat ved Institutt for psykologi, mens Christian Klöckner er professor i sosialpsykologi og kvantitative metoder ved samme institutt.  De to deler andreplassen med Bent Christen Braskerud, Oslo kommune med bidraget «Varmere, våtere, villere – bedre?» og  Jørgen Haave, Telemark Museum for bidraget «Ibsens kjøkken».

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

NTNU vil ha to nasjonale aviser

Nasjonalt avissamarbeid står på dagsorden når rektorar frå dei fem største universiteta i Noreg møtes til såkalla U5-møte i Trondheim i dag.

NTNU til topps i omdømmemåling

NTNU topper en ny undersøkelse om utvalgte virksomheter i offentlig sektor.

Olsen avmystifiserer omstridt U5-gruppe

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller gjerne hva de skal snakke om, men når toppene for «de fem gamle universitetene» i Norge møtes i Trondheim, er det bak lukkede dører.

Ytring:

Et steg nærmere Nordens beste studieby?

Trondheim kommune lover å stille med 7,5 millioner kroner til å rassikre Nidelva, gitt at NTNU også bidrar med penger. De pengene må komme raskt, skriver inn- og utgående styreledere i StudbyTrondheim.