Falske nyheter spres raskere enn ekte

Falske nyheter spres raskere på internett enn ekte, opplyser forskere. Og det er ikke roboter som sprer dem, men mennesker. 
Falske nyheter sprer seg som ild i tørt gress. Forskerne fant ut at nyheter som er «helt feil» ble republisert oftere enn korrekte nyheter. Dette er skalaen Faktisk.no bruker, som ikke har vært involvert i denne undersøkelsen.

Falske nyheter sprer seg som ild i tørt gress. Forskerne fant ut at nyheter som er «helt feil» ble republisert oftere enn korrekte nyheter. Dette er skalaen Faktisk.no bruker, som ikke har vært involvert i denne undersøkelsen.

Studien er utført av forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og ble publisert i tidsskriftet Science og har sett på om lag 126.000 nyhetssaker publisert på Twitter i perioden 2006 til 2017. Sakene ble republisert av tre millioner mennesker mer enn 4,5 million ganger.

For å avklare om nyhetene var ekte eller ikke, brukte forskerne seks ulike organisasjoner som jobber med å sjekke fakta.

– Det var 70 prosent større sjanse for at en falsk nyhet ble «retvitret» enn ekte, heter det i rapporten.

Det tar ekte nyheter seks ganger så langt tid som falske nyheter på å nå 1,500 mennesker.

Forskerne mener falske nyheter er mer populære fordi de er mer spektakulære, og de så at disse nyhetene vekket overraskelse, frykt og avsky blant dem som svarte på tweeten.

Men forskerne kom også fram til at de som sprer falske nyheter generelt har «betydelig færre følgere, følger betydelig færre mennesker, var betydelig mindre aktive, var oftere ikke verifisert og hadde brukt Twitter i en betydelig kortere periode», heter det i rapporten.UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.