Forsker mistet jobben etter forskningsjuks

Høgskolen i Østfold mener en forsker fabrikkerte datamateriale i forbindelse med et nasjonalt Nav-prosjekt. Nå har han mistet jobben.
Høgskolen i Østfold har avsluttet arbeidsforholdet til en forsker etter å ha avdekket fabrikkering av data.
(Foto: Bård Halvorsen)

Høgskolen i Østfold har avsluttet arbeidsforholdet til en forsker etter å ha avdekket fabrikkering av data. Foto: Bård Halvorsen

Skolen fattet mistanke om juks i forbindelse med kvalitetskontroll av et prosjekt som ble utført for Arbeids- og velferdsdirektoratet i samarbeid med Nav og fylkesmennene i Buskerud og Østfold.

Ledelsen ved Høgskolen i Østfold fortalte om forskningsjukset på en pressekonferanse mandag formiddag.

– Forskning er av stor betydning for enkeltmennesker og for samfunnet. Derfor er det vesentlig at forskning foregår på måter som er etisk forsvarlige. Det var derfor svært viktig å raskt sette i gang nødvendige tiltak da mistanken ble kjent for oss i juni i fjor, sier prorektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold til NRK.

Et redelighetsutvalg ledet av professor Ellen Karine Grov ved Oslomet ble satt ned for å undersøke saken. Nå har utvalget konkludert med at forskeren har brutt god vitenskapelig praksis ved å jukse med data i en rapport som ble publisert i fjor, skriver Høgskolen i en pressemelding.

Rapporten er trukket tilbake, og Høgskolen bekrefter at arbeidsforholdet med forskeren er avsluttet.

– Utvalget har kommet fram til at forskeren har fabrikkert sine data med overlegg. Vedkommende er ikke lenger ansatt hos oss, men jeg kan ikke kommentere dette ytterligere fordi det er snakk om en personalsak, sier prorektoren.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

LES OGSÅ: Svenske forskere funnet skyldige i fusk med fisk

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.