Cass Sunstein hedres:

Holbergprisen til Harvard-professor 

Harvard-professor Cass Sunstein får årets Holbergpris for sitt innflytelsesrike arbeid der han kombinerer juss med psykologi, økonomi og samfunnsvitenskap. 
Cass Sunstein er en av vår tids mest vidtfavnende, innovative og toneangivende forskere, heter det i juryens begrunnelse. Her er Sunstein på vei inn til en æresmiddag i Det hvite hus i 2016, sammen med sin kone Samantha Power (R), amerikansk ambassadør til FN. (Foto: Ron Sachs, EPA/ NTB scanpix)

Cass Sunstein er en av vår tids mest vidtfavnende, innovative og toneangivende forskere, heter det i juryens begrunnelse. Her er Sunstein på vei inn til en æresmiddag i Det hvite hus i 2016, sammen med sin kone Samantha Power (R), amerikansk ambassadør til FN. Foto: Ron Sachs, EPA/ NTB scanpix

Årets vinner av Holbergprisen ble kunngjort ved Universitetet i Bergen onsdag morgen.

– Cass Sunstein er en av vår tids mest vidtfavnende, innovative og toneangivende forskere, heter det i juryens begrunnelse.

Han hylles for å ha redefinert flere forskningsfelt, og også for at forskningen hans er implementert i samfunnet og har fått betydning for politikkutforming. Samtidig evner han å nå fram til folk flest.

– Han behersker kunsten å formidle komplekse idéer til allmennheten. Hans tilnærming er vitenskapelig stringent, men samtidig klar og tilgjengelig, og hans arbeider kjennetegnes både av en dyptfølt omsorg for menneskelig velferd og av et utrettelig forsvar for den opplyste, offentlige samtalen. Sunstein er en av vår tids viktigste intellektuelle, sier Holberg-komitéleder Pratap Bhanu Mehta.

Nyttiggjøres

Sunsteins teorier og meninger har bidratt i samfunnsdebatten i flere tiår og har hatt stor innflytelse på utforming av amerikansk politikk. Han jobbet blant annet som leder for reguleringsmyndighetene i Det hvite hus under president Barack Obama. Den amerikanske jussprofessoren har skrevet utallige artikler og 48 bøker, inkludert banebrytende verk om amerikansk forfatnings- og forvaltningsrett. Han har bidratt med praktiske verktøy som kostnad-nytte analyse, som kan benyttes i det offentlige.

Ikke minst har han bidratt til synet på menneskelig atferd i samfunnet og hvordan denne ofte kan påvirkes. Boka «Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness», som han skrev i 2008 sammen med atferdsøkonom Richard Thaler, ble en bestselger. Den tar for seg hvordan mennesker lar irrasjonell tenkning og latskap påvirke sine valg, og hvordan dette med små dytt fra siden – nudges, eller lirkemidler – kan påvirkes i riktig retning, slik at man tar bedre beslutninger for helse, rikdom og lykke.

Med gode eksempler viser han hvordan private og offentlige organisasjoner kan hjelpe enkeltpersoner med å treffe bedre valg. Et grep kan være å forhåndsutfylte skjema med de beste alternativene, slik at å velge dårligere alternativ vil kreve en ekstra innsats. Latskapen vil drive dem til bedre valg.

Varige verdier

Selv sier Sunstein at han har vært opptatt av hvordan man fremmer varige, konstitusjonelle idealer som frihet, verdighet, likhet, selvbestemmelse og rettssikkerhet.

– Hovedmålet har vært å styrke demokratiteoriens fundamenter og tilpasse dem en moderne tid. Jeg ønsker å forstå hvordan demokratier kan lykkes i praksis med å både forbedre og forlenge våre liv, sier han.

Holbergprisen er i år på 6 millioner kroner og vil deles ut under en seremoni i Universitetsaulaen ved Universitetet i Bergen 6. juni. Samtidig deles Nils Klim-prisen på 500.000 kroner ut til en nordisk forsker under 35 år for innsats innen Holbergprisens fagområder. I år går Nils Klim-prisen til den norske statsviteren Francesca R. Jensenius, for hennes forskning på valg, utvikling og likestillingsspørsmål i India og andre land.

Jensenius er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, men tiltrer som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Institutt for statsvitenskap, i april.

Cass R. Sunstein:
  • Født 21. september 1954 i Concord, Massachusetts.
  • Amerikansk jussprofessor og forsker ved Harvard
  • Spesialiserer seg innen forfatningsrett, atferdsøkonomi, reguleringspolitikk, økonomisk analyse av juss.
  • Bredt anerkjent, har skrevet og skriver for store aviser og magasin som The New York Times, The Washington Post, Time og Bloomberg.
  • Har vitnet for flere komiteer i den amerikanske kongressen og vært involvert i opprettelsen av grunnlover og reformer i flere nasjoner.
  • Ledet Office of Information and Regulatory Affairs i Det hvite hus fra 2009 til 2012, under president Barack Obama.
  • Har skrevet en rekke bøker, inkludert bestselgeren «Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness» i 2008 sammen med økonomen Richard H. Thaler, som fikk nobelprisen i økonomi i 2017.
  • Har mottatt priser for sitt banebrytende og nytenkende arbeid, inkludert Holbergprisen 2018.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Slutter som NTNUs kommunikasjonssjef

Christian Fossen gir seg etter 11 år som kommunikasjonssjef ved NTNU.

Fakultet skjerper regler for rus og alkoholbruk

IV-dekan Olav Bolland ved NTNU vil redusere sannsynligheten for ulykker og trakassering, og sikre et bedre arbeids- og studiemiljø gjennom en tydelig holdning til alkoholbruk.

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.