Stadig mer vitenskapelig publisering og samarbeid

25 033 vitenskapelige artikler, bøker og bokkapitler er fasiten for 2017.
Det publiseres mer og det publiseres mer internasjonalt, ifølge rapporteringen til det nasjonale forskningsinformasjonssystemet Cristin. Illustrasjonsfoto.
(Foto: Geir Mogen, NTNU)

Det publiseres mer og det publiseres mer internasjonalt, ifølge rapporteringen til det nasjonale forskningsinformasjonssystemet Cristin. Illustrasjonsfoto. Foto: Geir Mogen, NTNU

Økningen i vitenskapelig publisering fortsetter. 25 033 artikler, bøker og bokkapitler i 2017 er en økning på 1 441 fra 2016. Halvparten av disse var et resultat av internasjonalt samarbeid, ifølge Cristin.

Ekstra uttelling for internasjonalt samarbeid

- Det publiseres mer og det publiseres mer internasjonalt. Dette er en trend vi har sett helt fra Cristin ble opprettet og vi fikk samlet statistikk på dette, sier fagleder Marit Henningsen for Cristin-sekretariatet i en pressemelding.

Fra 2015 har universiteter og høgskoler fått ekstra uttelling for internasjonalt samarbeid. I 2016 økte andelen av internasjonale publikasjoner litt mer enn tidligere år, og trenden fortsatte i 2017. Publiseringsmengde og internasjonalt samarbeid er to av de områdene publiseringsindikatoren har ønsket å stimulere til, ifølge Cristin.

Rapporteringen av vitenskapelige publikasjoner danner grunnlaget for deler av bevilgningene Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet deler ut. Derfor må institusjoner innenfor universitet- og høgskolesektoren, forskningsinstituttsektoren og sykehussektoren rapportere sitt omfang av vitenskapelige publikasjoner til departementene.

Samler og gjør tilgjengelig

Cristin-sekretariatet har som oppgave å kvalitetssikre denne rapporteringen til Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet - den såkalte NVI-rapporteringen.

Cristin (Current research information system in Norway) er et nasjonalt forskningsinformasjonssystem. Hensikten er blant annet å samle og gjøre informasjon om norsk forskning tilgjengelig. Samtidig er meningen at Cristin skal forenkle forskningsadministrative oppgaver ved å legge til rette for gjenbruk av forskningsinformasjon.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Hun vil flytte 250 mediefolk så nært NTNU som mulig

Når NRK Trøndelag nå skal vurdere hvor de skal holde til i fremtiden står en samlokalisering med NTNU øverst på ønskelisten.

Sliter med å finne noen som kan bygge 250 studentboliger billig nok

Gjøvik: De nye studentboligene lar vente på seg. Et halvt år etter at spaden etter planen skulle stikkes i jorden har Sit fremdeles ikke funnet en entreprenør som er billig nok.

Ytring:

Etter- og videreutdanning ved NTNU

I sin nyttårstale slo statsminister Erna Solberg fast at «ingen i det norske arbeidslivet skal gå ut på dato». Det er tverrpolitisk enighet om å satse mer på etter- og videreutdanning, og NTNU tar utfordringen med å bidra enda mer.  

Rektoren lot industrien bestemme innholdet i ny studie

Arendal: Norsk industri mener et godt samarbeid mellom industri og akademia er nødvendig for å at utdanningene skal være relevante. Samtidig er flere skeptiske til å la industrien diktere for mye.