Hotellangrepet i Kabul:

Arne Strand sier flaks gjorde at han overlevde

Forsker Arne Strand snakker for første gang ut om det dødelige angrepet på Hotel Intercontinental i Kabul. Han takker en afghansk venn for at han overlevde.
Avtale. Strand, som er en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, har de siste årene besøkt landet flere ganger i året. Nå har han imidlertid lovet familien at han ikke skal dra tilbake med det første.
– Avtalen med kona er at om det blir en fredsavtale med Taliban, så skal vi reise tilbake til Kabul sammen, sier forskeren.
(Foto: CMI)

Avtale. Strand, som er en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, har de siste årene besøkt landet flere ganger i året. Nå har han imidlertid lovet familien at han ikke skal dra tilbake med det første. – Avtalen med kona er at om det blir en fredsavtale med Taliban, så skal vi reise tilbake til Kabul sammen, sier forskeren. Foto: CMI

Angrepet på hotellet 20. januar varte i hele 17 timer. Rundt 6–7 Taliban-opprørere gikk til angrep, og ifølge undersøkelser fra FN tyder mye på de gikk fra dør til dør og drepte gjester på kloss hold.

I alt 22 mennesker ble drept, og Strand sier at han i ettertid sliter med å finne svar på hvorfor han ikke var blant dem.

– Hvorfor tok de ikke meg? De må ha visst at jeg var der. Min egen teori er at noen var blinket ut til å bli tatt. Så var det mer enn bare flaks? Hadde de sett at jeg hadde mange afghanske kontakter?, sier han til VG.

– Angsten lå der hele tiden

Strand forteller at han satt i restauranten ved hotellet da han hørte det første skuddet og løp opp til tredje etasje og barrikaderte seg på rommet sitt. I ettertid har Strand funnet ut at dette skuddet trolig ble utløst av at hans gode venn, Fahim Kahim, forsøkte å stoppe angriperne.

–Han berget trolig livet mitt, sier Strand til NRK.

Han forteller imidlertid at han følte seg langt fra trygg da han i timevis satt barrikadert inne på et hotellrom mens han hørte skudd og små og store eksplosjoner like utenfor.

– Jeg var redd for at de skulle prøve å komme seg inn på rommet mitt. Og henrette meg fordi jeg er utlending. Den angsten lå der hele tiden, sier han.

Ikke tilbake med det første

Strand ble til slutt reddet da norske marinesoldater kom til og fikk kastet et tau opp til balkongen hans. Da hadde han allerede pådratt seg røykskader, og i tillegg pådro han seg alvorlige skader i foten da han falt mens han heiste seg ned fra hotellrommet.

Ifølge Haukeland sykehus kommer han til å bli helt frisk igjen, og etter påske har 59-åringen så vidt vært tilbake på jobb ved Christian Michelsens Institutt.

Strand, som er en av Norges fremste eksperter på Afghanistan, har de siste årene besøkt landet flere ganger i året. Nå har han imidlertid lovet familien at han ikke skal dra tilbake med det første.

– Avtalen med kona er at om det blir en fredsavtale med Taliban, så skal vi reise tilbake til Kabul sammen, sier forskeren.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Jenter til makten i Velferdstingets nye ledelse

Den nye ledelsen til Velferdstinget består av Ragnhild Karlsen Dalslåen, Stine Johannessen og Martine Lysebo.

Disse fem studentene stiller til NTNUs styre

Her kan du bedre kjent med kandidatene.

Råd fra dagens to representanter

- Stem på noen du tror har samme verdisett som deg, anbefaler Christoffer Vikebø Nesse.

Mange sivilingeniører og naturvitere står uten jobb

Ferske mastere innen teknologi og realfag sliter med å få relevante jobber. Mannlige sivilingeniører og kandidater med innvandrerbakgrunn strever mest, viser ny undersøkelse fra Nifu.