Mener kakkerlakk-fabrikk i Kina bør få vitenskapspris

Ved en fabrikk i Sichuan-provinsen avles 6 milliarder kakkerlakker årlig, før de ender sitt liv som hovedingrediens i vidundermedisinen kangfuxin. Rømmer de før de kommer så langt, er det katastrofe, mener professor.
Dyrisk virkning? «Periplaneta americana», eller amerikansk kakkerlakk, er den største varianten av kakkerlakker som finnes i hele verden. (Foto: Eran Finkle, Wikimedia Commons)

Dyrisk virkning? «Periplaneta americana», eller amerikansk kakkerlakk, er den største varianten av kakkerlakker som finnes i hele verden. Foto: Eran Finkle, Wikimedia Commons

Medisinen brukes mot alt fra magesmerter og luftveisplager til mer alvorlige sykdommer. Dagens Næringsliv skriver at kunstig intelligens, maskinlæring og store datamengder skal ligge bak utviklingen av det som er blitt milliardindustri for produksjonsselskapet.

Fabrikken sammenlignes med et enormt forskningslaboratorium - eller høysikkerhetsfengsel. På et område på størrelse med et par fotballbaner og over flere etasjer produseres 100 000 kakkerlakker på hver kvadratmeter – i fukt og mørke.  I produksjonen overvåkes over 80 variabler døgnet rundt for best mulig avl. Når vekt og størrelse er optimal, mates dyrene inn i maskiner og blir knust.

DN siterer  avisen South China Morning Post, som igjen siterer en ung mor som akkurat har fått vite hva hovedingrediensen i medisinen, «periplaneta americana», egentlig er:

- Dette er informasjon jeg godt kunne vært foruten, sier hun til avisen.

Også representanter for provinsmyndighetene uttaler seg, og sier at prosjektet har så mange vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd at fabrikken fortjener en nasjonal vitenskapspris.

Professor Zhu Chaodong ved det kinesiske vitenskapsakademi er ikke fullt så entusiastisk:

- Det vil være en katastrofe hvis flere milliarder kakkerlakker plutselig rømmer i naturen, sier professoren, og peker på potensielle farer som menneskelig svikt eller jordskjelv.

«Periplaneta americana» er den største varianten av kakkerlakker som finnes i hele verden.

Farmasiselskapet Gooddoctor Pharmaceutical skal ha hatt inntekter på over fem milliarder kroner de siste to årene, i følge DN.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UiO verdas 62. beste universitet

Shanghai-rankinga plasserer Universitetet i Oslo som nummer 62 av dei beste universiteta i verda. NTNU er mellom dei 101 og 150 beste.

Arendalsuka:

- Foretaksmodellen blir ikke noe av

Arendal: Det er SP-politiker og tidligere styreleder ved NTNU Marit Arnstads vurdering etter de siste rundene i debatten omkring Regjeringens såkalte mulighetsstudie. Hans Petter Graver deler Arnstads vurdering. Men Nybø vil la utredningsarbeidet gå sin gang.

- Det er ikke sånn at alle trives på et kontor

Det var naturlig nok uenigheter da forskernes eget fagforbund inviterte til en diskusjon om hvorvidt de skal få beholde sine kontorer og bokhyller.

Rotter i realfagskantina - stengt på ubestemt tid

Kan ha kommet seg inn i forbindelse med ombyggingsarbeid.