Erna er fornøyd med mer forskningspenger fra EU

Norske fagmiljø klarer nå å hente hjem like over to prosent av den konkurranseutsatte delen av EUs forskningsprogram Horisont 2020.
Statsminister Erna Solberg, her på et tidligere besøk ved NTNU, mener økningen av forskningspenger fra EU er et tydelig tegn på at arbeidet som institusjoner, forskere og regjeringen har lagt ned for å løfte norsk forskning lykkes.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Statsminister Erna Solberg, her på et tidligere besøk ved NTNU, mener økningen av forskningspenger fra EU er et tydelig tegn på at arbeidet som institusjoner, forskere og regjeringen har lagt ned for å løfte norsk forskning lykkes. Foto: KRISTOFFER FURBERG

– Den økte norske suksessen er et etterlengtet resultat av målrettet arbeid. Regjeringen har store ambisjoner for forskning, og har gjennom hele perioden trappet opp innsatsen for at norske miljøer skal lykkes, sier statsministeren i en pressemelding, skriver På Høyden.

Over målet

Norge har tidligere slitt med å hente ut EU-finansiering, og det har vært et uttalt mål å hente inn mer penger, i skarp konkurranse med forskningsmiljø i EU-landene. I tillegg er en rekke land assosiert med rammeprogrammet, slik at land som Norge, Island, Ukraina, Israel, Montenegro og Tunisia kan konkurrere om midlene. 

Men nå ligger andelen Norge får ut i konkurranse med andre land på 2,04 prosent. Regjeringens mål har vært å få tallet over to prosent. 

Ifølge Kunnskapsdepartementet viser nye tall at norske søknader i gjennomsnitt lykkes bedre enn gjennomsnittet for alle andre deltakende land. 

– Dette er gode nyheter. Horisont 2020 er den største og viktigste konkurransearenaen for forskning. Når norske fagmiljøer lykkes der, betyr det at de hevder seg i konkurransen med de beste forskningsmiljøene verden over, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Ønsker bedre uttelling på helse

Rammeprogrammet Horisont 2020 er totalt på 77 milliarder euro, eller rundt 750 milliarder norske kroner. Programmet er delt inn i tre hovedprioriteringer: Fremragende forskning, industrielt lederskap og samfunnsutfordringer. 

Det er særlig på det siste feltet at de norske miljøene henter ut mye penger, blant annet på tema som matsikkerhet og energi. 

Området industrielt lederskap, som ofte krever store, industrielle partnere, er et område Norge tradisjonelt har gjort det dårlig på. Iselin Nybø ønsker seg også bedre uttelling på helse: 

– Jeg skulle gjerne sett bedre norske resultater fra helseprogrammet. Men omtrent halvparten av det totale budsjettet i Horisont 2020 er fortsatt ubrukt. Vi er ikke i mål. Det er fremdeles mange gode muligheter for norske miljøer til å hente hjem midler til fremragende og viktige prosjekter, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.  

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fire studenter fikk vurdert sin skikkethet i retten

I 2018 ble det behandlet fire saker i retten som omhandlet studenter som ble ansett uskikket og dermed utestengt fra studiet. Én av studentene fikk medhold i retten.

Universitetet i Tromsø:

Student fikk ikke medhold i retten

En sykepleiestudent i Tromsø gikk rettens vei etter å ha blitt utestengt fra praksisopplæring og klinisk undervisning i sykepleie, men fikk ikke medhold i Nord-Troms tingrett.

- Jeg tror ikke folk aner hvor mye festing det er på campus

I snitt er det snaut seks fester med alkohol på NTNU hver dag. - Trondheim er studentby nummer én, og da blir det raskt sånn, sier faglederen for NTNU Vakt og service.

Medarbeidersamtalen ble tatt i Nidelva

Da sjefen gav medarbeiderne makten til å bestemme lokasjon for årets medarbeidersamtale, fikk Egil Galaaen Gjølme en spesiell idé.