Starmus får arvtaker:

- Festival med lav sigarføring

«Litt vel høy sigarføring» var en av karakteristikkene av Starmus-festivalen i fjor. Prorektor for forskning og formidling, Bjarne Foss, lover vesentlig lavere sigarføring når NTNU fører festivalen på egen kjøl.
Starmus-festival på egen kjøl: Bjarne Foss lover en festival som folk flest vil kjenne at man kan ta seg råd til. 
        
            (Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Starmus-festival på egen kjøl: Bjarne Foss lover en festival som folk flest vil kjenne at man kan ta seg råd til.  Foto: KRISTOFFER FURBERG

- Men hvorfor arrangere en ny festival i et slikt format?

- Som universitet har vi noen sentrale oppgaver, hvorav formidling er en av disse. Det er viktig for NTNU som landets største universitet å løfte fram betydningen av forskning. Vi vil formidle vitenskapens viktighet for folk på en seriøs måte som også er tilgjengelig og spennende, sier Foss.

Les Starmus-sakene her

Samfunnskontakt

Festivalplanene uttrykker også NTNUs behov for å være i kontakt med samfunnet, framholder prorektoren.

- Vi tar ansvaret for en nasjonal vitenskapsfestival, med vekt på det regionale og nasjonale i tillegg.

-  Skal oppdraget tolkes som at man utfører dette oppdraget også på landets vegne?

- Ja, definitivt. Det er en måte å sette, ikke bare NTNU, men Norge som nasjon, på forskningsformidlingskartet.

Har NTNU tid til dette?

- NTNU er inne i flere tunge omstillingsprosesser. Det er ikke sånn at de ansatte sliter med å få arbeidstiden fylt med gjøremål. Har organisasjonen kapasitet til enda et krevende oppdrag, som attpåtil skal bli et fast evenement?

- Vi organiserer dette som et nettverksarrangement. Vi skal ha en liten stab som holder i dette, så allierer vi oss med andre nettverk, som kommune og fylke. Vi skal nettopp ikke bygge opp en stor organisasjon internt, poengterer Foss.

- Samtidig skal vi engasjere våre egne forskere i mye større grad enn under Starmus-festivalen.

Lave billettpriser

- Da NTNU-styret foretok en evaluering av Starmus-festivalen i fjor høst, kommenterte blant annet styremedlem Kristin Melum Eide at det ble temmelig høy sigarføring under festivalen, i betydningen dyre priser og høy kjendisfaktor fra verden rundt. Hvordan blir dette når NTNU står ansvarlig?

- Du, jeg kan love lav sigarføring, selv om dette er en festival med internasjonale ambisjoner. Vi skal involvere og engasjere egne fagfolk på en helt annen måte enn tidligere.

Billettprisene blir langt lavere, lover han.

- Vi kommer ikke til å operere med dyre festivalpass. Vår festival kommer ikke til å handle om forskning uti verdensrommet. Våre satsingsområder, bærekraft, hav, energi og helse vil bli reflektert i det faglige innholdet, nå som vi har full kontroll, sier prorektor for forskning og formidling, Bjarne Foss.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.