Toppmøte om teknologi:

Eksperter gir regjeringen 64 IT-tips

Norge må velge seg noen IT-områder å bli best på, mener en ekspertgruppe, som foreslår kunstig intelligens og tingenes internett som satsingsområder.
Oppdatert. - Norske bedrifter må ta i bruk de nyeste teknologitrendene om de ikke vil gå ut på dato, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Mandag gjester han Trondheim sammen med statsrådkollega Iselin Nybø og statsminister Erna Solberg. Bildet er fra Trøndelagsmøtet i januar.
(Foto: Tore Oksholen)

Oppdatert. - Norske bedrifter må ta i bruk de nyeste teknologitrendene om de ikke vil gå ut på dato, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Mandag gjester han Trondheim sammen med statsrådkollega Iselin Nybø og statsminister Erna Solberg. Bildet er fra Trøndelagsmøtet i januar. Foto: Tore Oksholen

Stordata og autonome (selvstyrte) systemer er de to andre områdene Norge bør fordype seg i, ifølge gruppen kalt Digital 21 (for deltakere, se faktaboks). Den anbefaler ellers regjeringen å gjennomføre hele 64 tiltak i et forslag til digital strategi som presenteres mandag.

– Norske bedrifter må ta i bruk de nyeste teknologitrendene, for ikke å gå ut på dato. Denne digitaliseringsstrategien gir oss mange anbefalinger for hvordan regjeringen kan hjelpe næringslivet med nettopp det. Det blir viktig for morgendagens arbeidsplasser og for å sikre et bærekraftig velferdssamfunn, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Han mottar rapporten under et teknologitoppmøte i Trondheim mandag. Også statsminister Erna Solberg (H) og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) deltar.

Sikkerhet og kompetanse

Utvalget har vært ledet av konserndirektør Morten Dalsmo i forskningsinstituttet Sintef. De anbefaler blant annet regjeringen å sørge for cybersikkerhet og satse på opplæring og utdanning innenfor IKT. Egne forskningssentre må utvikle teknologiske løsninger som kan brukes bredt, mens skreddersøm overlates til enkeltbedrifter og sektorer.

Ekspertene ønsker seg en nasjonal strategi for fangst og deling av data. Digitalt lagret informasjon, som kartdata, journaler, transaksjoner, posisjonsdata, må gjøres tilgjengelig. Dessuten er det viktig å satse på infrastruktur i form av trådløs kommunikasjon, bredbånd, fiber og mobilnett. Infrastrukturen må være under nasjonal kontroll, påpekes det.

– Vanskelig å bruke teknologien

På møtet i Trondheim møter statsministeren og de to statsrådene toppene i norsk næringsliv for å diskutere digitalisering og banebrytende teknologi.

– Norge ligger i verdenstoppen i bruk av ny teknologi. Samtidig melder mange norske små og mellomstore bedrifter at det er krevende å ta dette i bruk, blant annet fordi de mangler rett kompetanse og kapasitet, sier Solberg.

Digital 21

Leder

 • Morten Dalsmo, Sintef-Digital, konserndirektør (Trondheim)

Deltagere:

 • Morten DæhlenUIO, professor i informatikk og dekan (Oslo)
 • Silvija Seres, Polyteknisk forening (Bærum)
 • Arve Ulriksen, Mo Industripark AS, administrerende direktør (Mo i Rana)
 • Geir K. Engdahl, gründer (Bærum)
 • Hilde Aspås, iKuben, daglig leder (Molde)
 • Christoffer Hernæs, Skandiabanken, leder innovasjon og utvikling (Oslo)
 • Toril Nag, Lyse Energi, konserndirektør (Stavanger)
 • Heidi Austlid, IKT-Norge, administrerende direktør (Oslo)
 • Lise Lyngsnes Randeberg, Tekna (Trondheim)
 • Rune Foshaug, NHO, direktør avdeling for forskning, innovasjon og digitalisering (Oslo)
 • Kjetil Staalesen, spesialrådgiver LO (Oslo)
 • KJetil Thorvik Brun, fagsjef for IKT og digitale næringer i Abelia
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

UHR-konferansen 2018:

Pris for kvalitet i utdanningen gikk til Høgskolen på Vestlandet

Oslo: Utdanningskvalitetprisen 2018 går til ePraktisk ved Høgskolen på Vestlandet.

Stipendstriden:

- De sviktet oss på målstreken

Regjeringens forslag til ny konverteringsordning for studiestøtte overlevde budsjettforhandlingene med Krf. - Vi er veldig skuffet, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder for Norsk studentorganisasjon.

Flere utdanninger får gi tilleggspoeng til menn

Neste år kan mannlige søkere til psykologiutdanningen ved UiO og UiB og på barnevernspedagogutdanningen ved Oslomet få tilleggspoeng.

HF-fakultetet må trekke i de økonomiske bremsene

Lavere bevilgninger gjør at Det humanistiske fakultet må vise økonomisk måtehold fremover, med med 26 millioner på bok kan de glatte ut de verste duppene. - Det er ingen krise, men vi må være forberedt på at vi får en liten dupp i økonomien, sier dekanen.