Plan S:

- Denne veilederen gjør ting enda mer komplisert

Direktør ved Institutt for fredsforskning (Prio), Henrik Urdal, tar ikke bølgen for det reviderte forslaget til Plan S, slik det foreligger i veilederen utarbeidet av cOAlition S' arbeidsgruppe.
Henrik Urdal er direktør ved Institutt for fredsforskning. 
        
            (Foto: Prio)

Henrik Urdal er direktør ved Institutt for fredsforskning.  Foto: Prio

Veilederen ble lagt fram I London mandag.

- Det er viktig for meg å få sagt at det er klart positivt at man har beveget seg i retning av et kompromiss, det oppfatter jeg absolutt at veilederen legger opp til. Det som er utfordringen er at summen av restriksjoner  og pålegg kan bli så stor at forlagene vil finne det vanskelig å gå med på omleggingen. Her er jeg først og fremst spent på hva som vil være reaksjonen fra forlagene, sier Urdal.

Grønn OA

Et viktig element er skjebnen som blir til del den såkalte grønn open access (OA), som innebærer at man legger prototypen på artikkelen åpent ut, mens den ferdige, siterbare artikkelen legges bak tidsskriftets betalingsmur. Med denne løsningen vil selve forskningen ligge åpent ute.

- Man lukker ikke døren for grønn OA, tvert i mot sier veilederen at dette nå er et alternativ. Det er positivt. Jeg tror videre at grønn OA uten embargo - som altså går lenger enn dagens grønne ordning i de aller fleste tidsskrifter - i seg selv vil kunne være mulig å få til, sier han.

Spørsmålet er om kombinasjonen av umiddelbar tilgjengeliggjøring uten embargo, og strenge krav til lisens og deponering vil imidlertid være vanskelig å svelge, tror Urdal. Særlig når det stilles tøffe krav også på en rekke andre områder.

Tvillingtidsskrifter

Et annet kategorisk krav i veilederen er at såkalte tvillingtidsskrifter ikke tillates. Dette er løsninger hvor et abonnementtidsskrift har en OA-tvilling, som ikke er like høyt ansett eller holder samme nivå, men som er åpent tilgjengelig.

- Nature er blant dem som har etablert flere slike versjoner, for å forberede seg på OA. For mange tidsskrifter kan det nettopp være en måte å få til en overgang fra abonnement til åpen tilgang ved å fortsette å bygge på tidsskriftets renommé, så jeg er litt overrasket over at man stenger denne muligheten såpass resolutt.

Mer gulrot, mindre pisk

Urdals bekymring er at veilederen som foreligger inneholder for få gulrøtter og for mye pisk.

- Jeg frykter at det er for få incentiver til forlagene til å fasilitere en myk overgang til OA, sier Henrik Urdal.

Det var Prio, med Urdal i spissen, som tok initiativ til underskriftsaksjonen som framsatte krav om at innen man vurderer å sette Plan S ut i livet, må det foretas en grundig utredning av mulige konsekvenser.

Dette kravet er ikke blitt mindre aktuelt, slår han fast.

- Nå er situasjonen blitt snarere mer komplisert. Det er flere varianter og muligheter som må gjøres rede for. Så mye gjenstår før man – eventuelt – kan innføre en Plan S, sier Henrik Urdal.


UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.