Liten økning i antall disputaser

NTNU, UiB og OsloMet øker mest, men UiO er fortsatt størst.

Første halvår 2018 ble det avlagt 836 doktorgrader ved norske læresteder, ifølge Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu).

I samme periode i fjor ble det holdt 819 disputaser.

Samme nivå

I 2017 ble det avlagt 1493 doktorgrader. Dette var rundt 30 grader færre enn i rekordåret 2013, da det var 1524 disputaser. Nifu mener det er grunn til å tro at 2018 vil ende nær dette antallet.

Den ferske doktorgradsstatistikken viser at antall disputaser var på tilsvarende nivå som i fjor ved de fleste lærestedene. Det største veksten var ved NTNU, Universitetet i Bergen og OsloMet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UiO størst til tross for nedgang

Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet hadde litt færre disputaser i vårsemesteret 2018 enn i 2017. Samtidig avlegges det fortsatt klart flest doktorgrader ved UiO med 254 disputaser i første halvår. Deretter følger NTNU med 206, før UiB ligger et stykke bak med 133 disputaser.

I perioden fra 2012 har kjønnsfordelingen blant doktorandende vært helt jevn, ifølge Nifu. Kvinner avla 51 prosent av disputasene i vårsemesteret.

Det var rekordmange doktorgrader som ble avlagt av utenlandske statsborgere. 40 prosent er den høyeste andelen som er målt noen sinne.

Se flere grafer og mer statistikk på Nifus nettsider.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.