Liten økning i antall disputaser

NTNU, UiB og OsloMet øker mest, men UiO er fortsatt størst.

Første halvår 2018 ble det avlagt 836 doktorgrader ved norske læresteder, ifølge Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu).

I samme periode i fjor ble det holdt 819 disputaser.

Samme nivå

I 2017 ble det avlagt 1493 doktorgrader. Dette var rundt 30 grader færre enn i rekordåret 2013, da det var 1524 disputaser. Nifu mener det er grunn til å tro at 2018 vil ende nær dette antallet.

Den ferske doktorgradsstatistikken viser at antall disputaser var på tilsvarende nivå som i fjor ved de fleste lærestedene. Det største veksten var ved NTNU, Universitetet i Bergen og OsloMet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UiO størst til tross for nedgang

Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet hadde litt færre disputaser i vårsemesteret 2018 enn i 2017. Samtidig avlegges det fortsatt klart flest doktorgrader ved UiO med 254 disputaser i første halvår. Deretter følger NTNU med 206, før UiB ligger et stykke bak med 133 disputaser.

I perioden fra 2012 har kjønnsfordelingen blant doktorandende vært helt jevn, ifølge Nifu. Kvinner avla 51 prosent av disputasene i vårsemesteret.

Det var rekordmange doktorgrader som ble avlagt av utenlandske statsborgere. 40 prosent er den høyeste andelen som er målt noen sinne.

Se flere grafer og mer statistikk på Nifus nettsider.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Vanskeligere å bruke Ny-Ålesund til forskningsbasert undervisning

– Det er manglende interesse for å bruke Ny-Ålesund for å utdanne neste generasjons polarforskere, sier professor Geir Johnsen. Problematikken ble nylig tatt opp i et skriftlig sprøsmål i Stortinget.

Frp-topp enig i at studentene sutrer

Studentene har ingen grunn til å klage på innstramminger i stipendordningen, mener utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp).

Kjønnsforskningens venner og uvenner ti år etter Hjernevask

Hva har TV-serien Hjernevask og den kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson til felles? Fenomenene er uttrykk for samme tendens i tiden, skriver Agnes Bolsø.

NTNUs første meritterte førstelektor

– Å merittere en førstelektor har en viktig signaleffekt, det tydeliggjør at undervisning er viktig, sier Wenche Waagen førstelektor i musikkdidaktikk.