Akademia er fortsatt verst i klassen

De største universitetene har høyest andel midlertidig ansatte. Arbeiderpartiet kritiserer regjeringa for ikke å gjøre nok med problemet.
– Forskere bruker sine mest produktive år på å bygge kompetanse for å oppnå fast ansettelse, sier leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet.
(Foto: Universitetssykehuset i Oslo)

– Forskere bruker sine mest produktive år på å bygge kompetanse for å oppnå fast ansettelse, sier leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet. Foto: Universitetssykehuset i Oslo

Det viser tall hentet fra Statens database for høyere utdanning, samlet av Forskerforbundet, fra høsten 2018. Mens andelen midlertidig ansatte i arbeidslivet generelt er 9 prosent, er andelen dobbelt så høy, 18,3 prosent, blant vitenskapelig ansatte i akademia, og altså klart høyest ved de største universitetene i landet, skriver Klassekampen. Tallet har ligget rundt 18 prosent i hele Erna Solbergs regjerings­periode, selv om Stortinget har vedtatt innstramminger av lovverket for statlig ansatte.

Påtroppende leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet sier forbundet er både bekymret for de midlertidig ansattes arbeidsvilkår og for rekrutteringen til forskning.

– Forskere bruker sine mest produktive år på å bygge kompetanse for å oppnå fast ansettelse. De jobber nær en dag mer i uka enn andre statsansatte, men er i snitt over 40 år før de får tilbud om fast jobb, sier Lind.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier hun har tro på raske endringer med den nye loven for statsansatte. Hun sier også at den totale midlertidigheten i undervisnings- og forskerstillinger ble redusert med rundt et halvt prosentpoeng fra 2016 til 2017.

- Det trengs et krafttak

Arbeiderpartiet reagerer på at Nybø bare kan vise til en nedgang på halvt prosentpoeng:

- At statsråden nærmest skryter av en nedgang på et halvt prosentpoeng, sier sitt. Det hjelper ikke de mange forskerne som ikke har fått fast jobb, sier Nina Sandberg til Universitetsavisa.

Sandberg er APs talsperson for høyere utdanning og forskning.

Nina Sandberg er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.
(Foto: Bernt Sønvisen)

Nina Sandberg er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Foto: Bernt Sønvisen

 

Nina Sandberg kritiserer regjeringa for ikke å gjøre nok og mener tallene viser at det trengs et krafttak for å redusere midlertidigheten i akademia vesentlig.

- Vi vil at fast ansettelse skal være hovedregelen i både privat og offentlig sektor, og jobber for å få midlertidigheten i akademia ned på nivå med arbeidslivet ellers, og hvor de faste stillingene er mest mulig likt fordelt mellom kjønnene, sier APs talsperson.UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Uro i Namsos:

Kjemper for å beholde universitetet

Namdal regionråd argumenterer for å beholde Namsos som studiested i Nord universitet. Konstituert rektor i Nord universitet bekrefter at studiestedprosessen skaper usikkerhet.

Studenter leverte eksamen i feil format - ble strøket

Selv om instruksen for hjemmeeksamen klart sier at oppgaver skal leveres i PDF var det flere lærerstudenter som i høst valgte et annet format da de skulle levere sin hjemmeeksamen. Det førte til krøll da sensor skulle åpne filene.

Penkowa får ikke doktorgraden tilbake

Milena Penkowa saksøkte Københavns universitet etter at de i 2017 trakk tilbake doktorgraden hennes på grunn av forskningsjuks og dokumentfalsk.

Ytring:

Glassvegger og personvern

«Kontorbygg med glassvegger gir dagslys i store bygg, men også innsyn i alle rom. Dette gir noen utfordringer for personvernet,» skriver Marit Olave Riis-Johansen i denne ytringen.