Målrettet folkevandring til Australia 50.000 år siden

De første menneskene som kom til Australia for mer enn 50.000 år siden, gjorde det ikke ved en tilfeldighet, ifølge en ny studie.

Forfedrene til dagens aboriginer kom i flere og store grupper, mener forskerne. De hadde mulighet til å dra på kompliserte reiser på åpent hav for å frakte store mengder mennesker.
Publisert Sist oppdatert

Menneskene som kom til kontinentet, må ha brukt relativt avansert teknologi for å komme dit siden de reiste i store grupper, ifølge studien publisert tirsdag i forskningstidsskriftet Scientific Report.

Menneskene som var forfedrene til dagens aboriginer, kom i flere og store grupper, mener forskerne. De reiste fra øy til øy, før de gikk i land på Vest-Papua ved Indonesia for mer enn 50.000 år siden.

– Det krevde mer enn 1.000 mennesker å danne en levedyktig befolkning. Dette var ikke noe som skjedde tilfeldig. Vårt arbeid viser at de første ankomstene må ha vært planlagt, sier australske eksperter i en uttalelse.

Menneskelig bosetting på det australske kontinent er det tidligste beviset i verden på at mennesker har brukt sjøveien til å reise.

Forskerne fra flere fagfelt har i studien brukt avanserte metoder og datamodeller for å finne reiseruten de første urinnvånerne tok, samt hva slags navigasjon de brukte under reisene. Forskerne har også undersøkt hvor mange mennesker som kreves for at en populasjon skal overleve under tøffe forhold.

Ifølge studien hadde disse menneskene sofistikerte metoder for å bygge båter, samt muligheter til å planlegge, navigere og til å dra på flere kompliserte reiser på åpent hav for å transportere store mengder mennesker.