Manglende rapportering ved NTNU

To kliniske undersøkelser ved NTNU har ikke levert rapport om resultatene sine, flere år etter at de er ferdige. - Dette må fikses, sier prorektor.
Prorektor for forskning, Bjarne Foss, mener det er viktig at NTNU overholder sine kontraktsforpliktelser. 
        
            (Foto: Espen Halvorsen Bjørgan)

Prorektor for forskning, Bjarne Foss, mener det er viktig at NTNU overholder sine kontraktsforpliktelser.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Under vitenskapsfestivalen The Big Challenge trakk den britiske medisineren Ben Goldacre frem manglende rapportering av resultatene i kliniske undersøkelser som en av de største utfordringene i moderne medisin.

For å komme problemet til livs har han, sammen med et knippe kolleger, startet to nettsteder som henter inn informasjon om prosjekter som er avsluttet og som burde ha rapportert sine funn. Den ene siden gjelder amerikanske forskningsprosjekter, den andre prosjekter i EU og EØS.

Databasen til den europeiske varianten inkluderer også norske universiteter. Blant annet er NTNU oppført med to kliniske undersøkelser som er avsluttet, men hvor det ikke er levert rapport. Prosjektene ble avsluttet i henholdsvis 2014 og 2017.

- Vi må overholde våre kontraktsforpliktelser. Dette må fikses, er kommentaren fra prorektor for forskning ved NTNU, Bjarne Foss, når han får høre at NTNU har to prosjekter inne.

Også Universitetet i Oslo står inne med to prosjekter som ble avsluttet i henholdsvis 2014 og 2017 og som burde ha rapportert, men som ikke har det.

Goldacre fortalte søndag om hvordan han selv hadde skrevet ut medisiner til en pasient basert på tilgjengelige rapporter, for så å oppdage at så godt som bare de rapportene som satte medisinen i et godt lys var blitt publisert.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

En historie om Inspera og eksterne sensorer

Vyene for administrativ effektivisering har gått utover evnen vår til å håndtere kjerneoppgaver.

Forbrukertilsynet ber studenter se opp for urimelige skolekontrakter

Privatskoler kan ha urimelige vilkår i kontrakten de tilbyr studenter, advarer Forbrukertilsynet. De ber studenter sette seg nøye inn i kontraktene.

Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres

Regjeringen setter i gang et forskningsprosjekt som skal se på om opptakssystemet til høyere utdanning i Norge fungerer godt nok.

OECD:

Norge med minst privat finansiering

Norsk universitets- og høyskolesektor med lavest andel privat finansiering blant OECD-landene.