Løse bolter førte til at forskningstokt i Polhavet måtte avbrytes

Løse bolter ved propellen var grunnen til at det siste toktet til forskningsskipet Kronprins Haakon måtte avbrytes i Polhavet forrige uke.

Det nye forskningsskipet til Kronprins Håkon fikk trøbbel på turen nordover.
Publisert Sist oppdatert

Havforskningsinstituttet har funnet ut at løse bolter i akseltetningen til skipets propellhus var årsaken til at skipet måtte snu, skriver Teknisk Ukeblad.

Skipet har vært til reparasjon på et verksted i Harstad den siste uken.

– Fartøyet går sannsynligvis til Tromsø i løpet av torsdag for bunkring og så videre til Longyearbyen for å gjenoppta toktvirksomhet, sier rederisjef Per Nieuwejaar.

Skipet var på vei nordover med 36 forskere og teknikere om bord da det måtte snu i begynnelsen av forrige uke. Målet for toktet var å samle flest mulig prøver av arktiske organismer.

Fartøyet skulle også etter planen tangere den tidligere rekorden til polarhelten Fridtjof Nansen fra 1895 ved å nå så langt nord som 86 grader 14 minutter nord. Skipet måtte imidlertid snu på 85 grader fordi de løse boltene skapte trøbbel.

Skipet ble døpt av kronprinsesse Ingrid Alexandra i 2018. Kronprins Haakon kostet 1,4 milliarder kroner å bygge, og fartøyet har Tromsø som hjemmehavn.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.