Kjemiker Rokas Sažinas tildeles Yaras Birkelandspris

Forskeren Rokas Sažinas (30) er tildelt Birkelandsprisen på 100.000 kroner for sin forskning på nye materialer til hydrogenteknologi.
Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Materialforskeren fra Litauen mottar prisen for doktorgradsavhandlingen som han fullførte ved NTNU i Trondheim i 2017. Ved å forske på egenskapene til det protonledende keramiske materialet BZY, utviklet han metoder som går på tvers av etablerte fagskiller, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Forskningen kan føre til en tryggere og bedre teknologi for å produsere og forbrenne hydrogen.

– Det er en stor ære å få en sånn anerkjennelse allerede på doktorgradsnivå. Prisen er ikke bare en motivasjon for meg personlig, men betyr også at metodene jeg har brukt vil bli videreutviklet og brukt til å finne ut nye ting fremover, sier Sažinas i en pressemelding.

Prisen, som i år feirer tiårsjubileum, ble delt ut i forbindelse med Birkelandforelesningen på Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo tirsdag. Prisen deles ut av Yara hvert år, men gis vekselvis forskere innen kjemi og fysikk.

Direktør for produksjon i Yara, Tove Andersen, sier i en uttalelse at de trenger unge, briljante hoder som prisvinneren for å komme fram til bedre løsninger for å produsere mer miljøvennlig.

Sažinas er nå postdoktor ved Danmarks Tekniske Universitet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Aalborg-rektor trekker NTNU-søknad

Mener offentliggjøringen av hans søknad har ført til stor uro i organisasjonen ved Aalborg Universitet.

Kvantefysikk:

Hevder å ha gjort stort data-gjennombrudd

Googles forskerne sier de har fullført en utregning som en tradisjonell superdatamaskin ville brukt tusener av år på, på kun noen få minutter.

Ytring:

Regjeringen har overkjørt autonomien til både UiT og Politihøgskolen

Så var to katter ute av sekken: Regjeringen har overkjørt autonomien til både Universitetet i Tromsø og Politihøgskolen, og Nord universitet har lagt frem planene for hvordan de vil satse på Helgeland.

UHR reagerer på KDs Nesna-beskjed til UiT

Leder Dag Rune Olsen i Universitets- og høgskolerådet (UHR) støtter UiT-rektor Anne Husebekk når hun mener Kunnskapsdepartementet (KD) har brutt inn i universitetets autonomi, skriver Forskerforum.