Kjemiker Rokas Sažinas tildeles Yaras Birkelandspris

Forskeren Rokas Sažinas (30) er tildelt Birkelandsprisen på 100.000 kroner for sin forskning på nye materialer til hydrogenteknologi.
Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Materialforskeren fra Litauen mottar prisen for doktorgradsavhandlingen som han fullførte ved NTNU i Trondheim i 2017. Ved å forske på egenskapene til det protonledende keramiske materialet BZY, utviklet han metoder som går på tvers av etablerte fagskiller, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Forskningen kan føre til en tryggere og bedre teknologi for å produsere og forbrenne hydrogen.

– Det er en stor ære å få en sånn anerkjennelse allerede på doktorgradsnivå. Prisen er ikke bare en motivasjon for meg personlig, men betyr også at metodene jeg har brukt vil bli videreutviklet og brukt til å finne ut nye ting fremover, sier Sažinas i en pressemelding.

Prisen, som i år feirer tiårsjubileum, ble delt ut i forbindelse med Birkelandforelesningen på Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo tirsdag. Prisen deles ut av Yara hvert år, men gis vekselvis forskere innen kjemi og fysikk.

Direktør for produksjon i Yara, Tove Andersen, sier i en uttalelse at de trenger unge, briljante hoder som prisvinneren for å komme fram til bedre løsninger for å produsere mer miljøvennlig.

Sažinas er nå postdoktor ved Danmarks Tekniske Universitet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Medisinstudentene vil tilbake til pasientene

Medisinstudentene mener den pasientnære undervisningen bør starte opp igjen så raskt som mulig. – Det er en stor del av utdanningen vår, sier leder for medisinstudentene,

Ytring:

Ap, Sp og FrPs lek med spåkula

Vi stiller oss spørrende til hvem som skal ha denne definisjonsmakten på hva som er arbeidsrelevant, og hvordan man kan vite hva arbeidslivet har behov for i de kommende årene?

Dette er medisin mot frafall i videregående

Gjennom solidaritetskorpset kan ungdom mellom 18 og 30 år jobbe frivillig i et annet land i Europa. Det ga meg tryggheten jeg trengte, skriver Sondre Hansen.

Gjesteskribenten:

Hvordan har vi klart oss på NTNU under pandemien?

Hvordan har vi klart oss på NTNU så langt? spør Helge Holden. Her diskuterer han noen av erfaringene med å holde det gående under en pandemi.