Kjemiker Rokas Sažinas tildeles Yaras Birkelandspris

Forskeren Rokas Sažinas (30) er tildelt Birkelandsprisen på 100.000 kroner for sin forskning på nye materialer til hydrogenteknologi.
Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Materialforskeren fra Litauen mottar prisen for doktorgradsavhandlingen som han fullførte ved NTNU i Trondheim i 2017. Ved å forske på egenskapene til det protonledende keramiske materialet BZY, utviklet han metoder som går på tvers av etablerte fagskiller, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Forskningen kan føre til en tryggere og bedre teknologi for å produsere og forbrenne hydrogen.

– Det er en stor ære å få en sånn anerkjennelse allerede på doktorgradsnivå. Prisen er ikke bare en motivasjon for meg personlig, men betyr også at metodene jeg har brukt vil bli videreutviklet og brukt til å finne ut nye ting fremover, sier Sažinas i en pressemelding.

Prisen, som i år feirer tiårsjubileum, ble delt ut i forbindelse med Birkelandforelesningen på Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo tirsdag. Prisen deles ut av Yara hvert år, men gis vekselvis forskere innen kjemi og fysikk.

Direktør for produksjon i Yara, Tove Andersen, sier i en uttalelse at de trenger unge, briljante hoder som prisvinneren for å komme fram til bedre løsninger for å produsere mer miljøvennlig.

Sažinas er nå postdoktor ved Danmarks Tekniske Universitet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Et virus skal ikke stoppe meg!

To ganger i året går Klovneløpet av stabelen i studentbyen Trondheim. På grunn av koronaviruset gjennomføres vårens etappe med én mann – og ikke i Trondheim.

Kommentar:

Åpne landskap post covid-19

Det skal bli interessant å følge NTNU-ledelsens kamp for å tvinge ansatte med cellekontor ut i åpne landskap til høsten. Pleksiglassprodusentene kan gå gode tider i møte.

Forskningsleder går av etter konflikt med EU

Professor Mauro Ferrari går av som leder for Det europeiske forskningsrådet (ERC) i frustrasjon over måten koronapandemien håndteres på i EU. Men han var allerede bedt om å trekke seg.

Doktorkandidat overlevar på under 3000 kroner i månaden

Når han har betalt husleiga, har doktorkandidat Seid Mussa Ahmed 2648 kroner igjen å leva av. Statsråd Henrik Asheim vil no ta opp situasjonen til internasjonale studentar.