Kjemiker Rokas Sažinas tildeles Yaras Birkelandspris

Forskeren Rokas Sažinas (30) er tildelt Birkelandsprisen på 100.000 kroner for sin forskning på nye materialer til hydrogenteknologi.
Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Rokas Sažinas tok doktorgraden sin ved NTNU i 2017. 

Materialforskeren fra Litauen mottar prisen for doktorgradsavhandlingen som han fullførte ved NTNU i Trondheim i 2017. Ved å forske på egenskapene til det protonledende keramiske materialet BZY, utviklet han metoder som går på tvers av etablerte fagskiller, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Forskningen kan føre til en tryggere og bedre teknologi for å produsere og forbrenne hydrogen.

– Det er en stor ære å få en sånn anerkjennelse allerede på doktorgradsnivå. Prisen er ikke bare en motivasjon for meg personlig, men betyr også at metodene jeg har brukt vil bli videreutviklet og brukt til å finne ut nye ting fremover, sier Sažinas i en pressemelding.

Prisen, som i år feirer tiårsjubileum, ble delt ut i forbindelse med Birkelandforelesningen på Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo tirsdag. Prisen deles ut av Yara hvert år, men gis vekselvis forskere innen kjemi og fysikk.

Direktør for produksjon i Yara, Tove Andersen, sier i en uttalelse at de trenger unge, briljante hoder som prisvinneren for å komme fram til bedre løsninger for å produsere mer miljøvennlig.

Sažinas er nå postdoktor ved Danmarks Tekniske Universitet.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Kan gå mot mer hjemmekontor

Siden i vår har hovedregelen for oppstart vært at NTNU-ansatte skal tilbake på campus i august. Nå skal NTNU revurdere innholdet i denne regelen.

KI-rektor advarer mot hardt klima i den svenske koronadebatten

Advarer mot et stadig hardere debattklima i kjølvannet av pandemien: KI-rektor Ole Petter Ottersen uttrykker uro for at Sverige skal havne i samme negative spiral som der USA befinner seg.

Studenter ble smittet av covid etter arrangement på campus

Fem studenter ved Aarhus universitet er smittet av covid etter å ha deltatt på ett stort arrangement på campus.

Semesterstart nærmer seg - studentledere holder pusten

For første gang foregår studiestart mens en pandemi pågår. Ledere av studentorganisasjoner i Trondheim ser fram til et nytt semester hvor studentene får innta campus igjen. Samtidig er de bekymret.