Unit har inngått avtale med den fjerde tidsskriftgiganten

Unit har inngått avtale med det internasjonale tidsskriftforlaget Taylor & Francis.

Med avtalen med Taylor & Francis i boks kan norske forskere publisere åpent i 7400 tidsskrift.
Publisert Sist oppdatert

Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning (Unit) skriver i en pressemelding at de nå har inngått en avtale med det vitenskapelige tidsskriftforlaget Taylor & Francis. Med det er avtaler med alle de fire største i boks etter at Unit tidligere i år arbeidet frem avtaler med Elsevier, Springer Nature og Wiley.

«Dermed har Unit nådd målet om gi norske forskere mulighet til å publisere åpent hos de firste største utgiverne av forskningslitteratur» skriver de i pressemeldingen.

- Vi er veldig glade for å ha fått i havn avtaler med de fire største utgiverne. Dette er en viktig milepæl i arbeidet for å nå målet om full åpen tilgang til norsk forskning, sier Unit-direktør Roar Olsen i pressemeldingen.

Ifølge en pressemelding fra kunnskapsdepartementet betyr avtalen at norske forskningsresultater nå kan publiseres åpent i over 7400 tidsskrift, eller omtrent 40 prosent av tidsskriftene norske forskere rangerer som de beste.

- Vi er ett av få land i verden som har fått til såkalte «publiser og les»-avtaler med storforlagene. Den siste avtalen betyr at vi gjør et kvantesprang når det gjelder åpen tilgang til offentlig finansiert forskning, sier statsråd Iselin Nybø i en pressemelding fra departementet og legger til:

- Vi har ikke vunnet kampen om åpen publisering ennå, men vi har fått den drivkraften vi trenger for få på plass lignende avtaler med alle forlag i løpet av neste år.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.