NTNU-forsker får høythengende pris

Det har vært jobbet med slangeroboter i mer enn 30 år, men det store gjennombruddet kom med kybernetikk-professor Kristin Ytterstad Pettersen og hennes kolleger på NTNU, ifølge pressemelding.

Professor Kristin Y. Pettersen ved NTNU har fått den prestisjetunge Bode-prisen.
Publisert

Nå tildeles hun Bode-prisen for sin banebrytende forskning, den gjeveste prisen innen fagfeltet på internasjonalt nivå.

Den høythengende Bode-prisen omtales av hennes kolleger som «det nærmeste du kommer Nobel-prisen i kybernetikk». Asgeir J. Sørensen, direktør for AMOS - Senter for fremragende forskning på autonome marine operasjoner, har fulgt Kristin Y. Pettersen siden studiedagene, og mer operativt samarbeid de siste 15 årene.

– Det er kun kandidater med internasjonale gjennombrudd i fagområdet som kvalifiserer til denne prisen. At dette i tillegg skjer på et område med enorm konkurranse mellom store nasjoner, er intet mindre enn fantastisk, sier Sørensen, ifølge pressemeldingen.

Han er utrolig stolt av sin kollega som mottar prisen som aller første nordmann noensinne.

Robot som er mest mulig lik en biologisk slange

I flere år har forskerteamet ved NTNU jobbet med å utvikle en undervannsrobot som er fleksibel og slank nok til å kunne utføre kompliserte operasjoner, mest mulig likt en biologisk havslange. Resultatet er en slangerobot som kan endre kroppsfasong fordi den har motoriserte ledd langs kroppen.