Høythengende utmerkelser til NTNU-forskere

May-Britt og Edvard Moser tildeles Gunnerusmedaljen mens Heidrun Åm mottar DKNVS’ vitenskapelige pris for yngre forskere innen Humaniora.

Heidrun Åm, Edvard og May-Britt Moser beæres med utmerkelser fra DKNVS.
Publisert Sist oppdatert

Gunnerusmedaljen er Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs høyeste hederstegn. I år tildeles den May-Britt Moser og Edvard Moser får Gunnerusmedaljen, skriver selskapet på sine hjemmesider.

Gunnerusmedaljen er Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs høyeste hederstegn. og deles ut på DKNVS høytidsdag 28. februar 2020. Medaljeserien ble innstiftet i 1926, og sies å være Norges eldste. Det er kun medlemmer av DKNVS som kan nominere kandidater, og forslaget må støttes av to andre medlemmer av selskapet.

May-Britt Moser er den tredje kvinnen i medaljens historie til å motta den.

«Talentfull og produktiv»

Gunnerusmedaljen er ikke den eneste prisen NTNU henter hjem fra høytidsmøtet i slutten av februar. DKNVS´vitenskapelige priser til yngre forskere deles ut til to forskere, innen humaniora og naturvitenskap. Prisbeløpet er på 75.000 kroner. NTNUs Heidrun Åm mottar prisen innen humaniora, og Evandro Fei Fang fra UiO mottar prisen innen naturvitenskap. Åm er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

På sine hjemmesider begrunner DKNVS beslutning om å gi Åm prisen blant annet med at hun «er en talentfull og produktiv yngre forsker. Hennes forskningsfelt er teknologi og samfunnsendring. Gjennom sin forskning viser hun stor bredde, selvstendighet og originalitet, med spesielt fokus på koblingen mellom humaniora og teknologi.»

Digitalt Liv

Åms forskning omfatter kunnskapsproduksjon og demokratisk deltakelse knyttet til nano- og bioteknologi, bærekraftig energi og forskningspolitikk. Ifølge hjemmesidene retter prismottakeren sine forskningsspørsmål mot store og viktige samfunnsutfordringer: Hva skal Norge leve av i framtida, og hvilke tekniske, økonomiske og sosiale omstillinger vil det kreve?

Åm har ledet flere store forskningsprosjekter, blant annet i satsingen Digitalt Liv, og hun er med i NTNUs Stjerneprogram.