Statnett og NTNU går sammen om forskning på energisystemer

En ny avtale mellom Statnett og NTNU skal sikre innovasjon og forskning på nye løsninger for norske og internasjonale energisystemer.

- Avtalen bidrar til at vi kan løse sammensatte utfordringer regionalt, nasjonalt og globalt, sier NTNU-rektor Anne Borg.
Publisert Sist oppdatert

- Norge og verden er på vei inn i et omfattende grønt energiskifte. Denne avtalen vil være et viktig bidrag i den sammenheng. NTNU og Statnett legger nå gode premisser for kunnskapsutvikling og bidrar til at vi kan løse sammensatte utfordringer regionalt, nasjonalt og globalt, sier NTNU-rektor Anne Borg i en pressemelding.

Avtalen trådte i kraft onsdag 1. april.

Borg mener samarbeidet vil være en fordel for både studenter og ansatte ved NTNU ved at det gir en mer fremtidsrettet utdanning.

- Norge står i dag overfor en revolusjon innen fornybar energi der det elektriske kraftsystemet spiller en viktig rolle ved å tilrettelegge for dekarbonisering og energiomstilling. For å kunne håndtere områdene i rask endring har Statnett behov for å styrke kompetansen innenfor digital sikkerhet og datateknologi. Samarbeid med NTNU er derfor av vesentlig betydning, sier FoU-direktør Sonja Berlijn i Statnett i en uttalelse.

Avtalen mellom NTNU og Statnett omfatter innledningsvis områder som kunstig intelligens og blokkjeder, informasjonssikkerhet, vern og kontroll, dataanalyse, samt menneske-maskin-grensesnitt.

Ifølge Statnett er formålet med avtalen å videreutvikle og styrke det langsiktige samarbeidet som skal bidra til utvikling av det sentrale energisystemet i Norge gjennom forskning, innovasjon og utdanning.

Avtalen legger til rette for finansiell støtte til fire professorater innen områdene fremtidsdrift og overvåking av kraftsystemet, ifølge Statnett. To professorer er allerede ansatt på NTNU under den foregående femårige samarbeidsavtalen som ble signert i 2015.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.