Kongelig og positiv oppmerksomhet

DKNVS feirer denne uken 250 år og får både kongelig og uvant mye journalistisk oppmerksomhet. Generalsekretæren frykter stillheten etterpå.

Denne uken jubilerer Det kongelige norske videnskabs selskab (DKNVS). Vanligvis et nokså tilbaketrukket selskap av tre fast ansatte i en fløy av Vitenskapsmuseet på Kalvskinnet. De siste årene har selskapet delt ut en årlig sum på omtrent 1,3 millioner kroner til stipend og forskningsprosjekt. Det årlige budsjettet ligger på 1-2 millioner kroner i lønnsutgifter. I jubileumsukene har de i følge generalsekretær Kristian Overskaug samlet 10-12 millioner kroner fra eksterne aktører, til seminar, bokutgivelser, forskningsprosjekt og festforestilling.

-Jubileet er et løft innen forskning og formidling. Dette klarer vi ikke til vanlig, sier Overskaug.Selskabet og lillesøster Adressa

I det lange løp er målet å gjøre selskapet bedre kjent, også blant folk under tretti år – og gjerne gjennom media. I ukene før jubileet har DKNVS fått napp, med flere lengre og introduserende saker om selskapets historie og nåtid både i regional og nasjonal presse.

-Vi har merket stor pågang den siste tiden – og synes det et svært hyggelig, sier Overskaug.

Adresseavisen har historisk hatt et nært forhold den sju år eldre storesøsteren DKNVS. Selskabet ble dannet i 1760, Adresseavisen i 1767.

-De to har gått side ved side. Adresseavisen har alltid dekket og formidlet fra virksomheten, sier Overskaug.

Flere artikler i de siste dagenes kulturbilag i Adresseavisen formidler nyheter om jubileumsuken. Onsdagens leder hyller DKNVS’ 250 år – og ønsker et sterkt selskap også i fremtiden.

Nettavisen adressa.no har også publisert en lengre artikkel med tittelen ”For 250 år siden møttes tre vise menn i Trondheim”.Kongen og utstoppede dyr

I hovedstaden har avisene valgt forskjellige strategier: Morgenbladet publiserte i forrige uke en velinformert og gladabsurd artikkel med tittelen "En bekkasin i et pæretre" – som gasser seg i bilder av utstoppede dyr og anekdoter fra fortiden. På nett er artikkelen omdøpt til "Kongen kommer!".

Både Dagbladet og Aftenposten har viet jubileet oppmerksomhet i sine papiraviser. Aftenposten for eksempel med artikkelen ”250-åring ruster seg for fremtiden” (27. februar). Dagbladet på side 2 under tittelen ”Kongelig vitenskap” (25. februar).Facebook og fremtidsstrategi

I jubileumsåret er DKNVSs stab og budsjett vokst kraftig, med prosjektleder, grafiker, forfattere, regissører, inspisienter, artister og så videre.

-Vi har ikke telt alle, men vi er nok oppe i minst seksti stykker, sier prosjektleder Maria Nordström. Generalsekretær Overskaug, som vanligvis leder et lite team gjennom årets hjul av faste seminar, årsmiddag og stipendutdelinger, sier spøkefullt at han frykter stillheten etterpå.

-Da snakker vi en boble som sprekker.

Men det er nok å henge fingrene i. Landets eldste vitenskapelige organisasjon har allerede skrevet strategiplan frem mot 2020. Her står det blant annet at Selskabet skal få bedre rutiner ”for å øke omtalen i offentligheten” og at ”bruken av hjemmesider og moderne hjelpemidler skal effektiviseres”. Kanskje nettopp derfor har DKNVS kastet seg inn i fjesboken med egen Facebook-side, hittil med en tilhengerskare på 155 fans.

I media. Ikke bare Adresseavisen, men også hovedstadspressen har plukket opp at DKNVS fyller 250 år denne uken.
(Foto: Frida Holsten Gullestad)

I media. Ikke bare Adresseavisen, men også hovedstadspressen har plukket opp at DKNVS fyller 250 år denne uken. Foto: Frida Holsten Gullestad

- Vi har merket stor pågang den siste tiden.

Generalsekretær Kristian Overskaug
DKNVS 250 år
  • Det kongelige norske videnskabers selskab ble grunnlagt i 1760 og fyller dermed 250 år.
  • Grunnleggerne var Johan Ernst Gunnerus, Gerhard Schøning og Peter Fredrik Suhm.
  • Uken feires med boklansering, seminar, utstillinger, festmøte og kongebesøk.
  • For mer informasjon om programmet, se selskapets hjemmeside dknvs.no
Strategiplan. Med et kvart årtusen i ryggen skuer DKNVS' strategiplan fremover mot 2020.

Strategiplan. Med et kvart årtusen i ryggen skuer DKNVS' strategiplan fremover mot 2020.

Relaterte artikler

Vitenskapsselskapet

Hyller sitt 7. medlem

Konsert i kveld: Vitenskapsselskapets jubileumsuke starter med en hyllest av sitt sjuende medlem: Musiker, brannmester og universalgeni fra 1700-tallets Trondheim.

Inn i sin tid

Uka som innledes med Kvinnedagen, er viet feiring av 3 vise menns bedrift – etableringen av Vitenskapsselskapet. 250 er lang tid for en nasjon som fikk sin selvstendighet for drøye 100 år siden. Kan dette jubileet bli noe annet enn tilbakeskuende?

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.