Æresdoktor på jpeg

Ingrid Daubechies er kvinnen bak matematikken i JPEG-formatet. Neste tirsdag kåres hun til æresdoktor ved NTNU. Som første kvinne er hun dessuten invitert til å holde årets Onsager-forelesning.

- Dette er en kvinnelig forsker på absolutt høyeste nivå. At hun dessuten kombinerer teoretisk og anvendt matematikk er uvanlig og i tråd med NTNUs grunnidé, sier Helge Holden, professor på Institutt for matematiske fag. Han har vært med på å plukke ut Daubechies som årets Onsager-foreleser. At hun samtidig blir æresdoktor ved NTNU er en hyggelig tilfeldighet.Kompresjon av bilder

Ingrid Daubechies er professor i matematikk ved Princeton, opprinnelig belgisk og anerkjent for sin forskning på ”Wavelets”. Den mest kjente anvendelsen av Daubechies matematikk finnes i bildekompresjonsstandarden JPEG2000. Jpeg står for Joint Photographic Experts Group og brukes i alt fra kameraer, 3G-telefoner og printere til medisinsk bildebehandling og distribusjon av meteorologiske data.Les mer: Årets Onsager-forelesningI begrunnelsen for æresdoktoratet skriver Kristian Seip:

”En vesentlig ingrediens i JPEG2000 er en matematisk konstruksjon som i hovedsak kan tilskrives en enkelt person, nemlig Ingrid Daubechies (født i 1954) … Samspillet mellom matematikk og teknologi er i dette eksempelet slående: Et viktig matematisk resultat er i løpet av få år å finne så å si innebygget i en større kommersiell anvendelse.”Første kvinneSiden innstiftelsen i 1993 er det kun menn som har vært plukket ut til å holde Onsager-forelesningen. Ingrid Daubechies blir første kvinne ut.

- Vi er avhengige av hvem som blir foreslått. Hun var den første kvinnen, og vi slo til, sier en fornøyd Holden – som trekker frem at de i år også har sin første kvinnelige Onsager-professor, Elisabeth Bouchaud.Matematikk møter kunsten

Om hun ikke forhindres av vulkansk aske, vil Daubechies ankomme Trondheim neste mandag. Tirsdag 27. April blir hun kreert til æresdoktor, med ring og diplom fra rektor Torbjørn Digernes. Etterpå holder hun en åpen Onsager-forelesning, med tittelen ”Mathematics meets Art: Image analysis of paintings”. Dagen etter holder hun en teknisk forelesning for fagmiljøet.Se video: Terence Tao om Struktur og tilfeldighet

Matematikeren Ingrid Debauchies blir æresdoktor ved NTNU. Tirsdag 27. april holder hun årets Onsager-forelesning.

Matematikeren Ingrid Debauchies blir æresdoktor ved NTNU. Tirsdag 27. april holder hun årets Onsager-forelesning.

Lars Onsager (1903-1976)
Han ble uteksaminert som sivilingeniør i kjemi fra Norges Tekniske Høiskole i 1925 og gjorde siden akademisk karriere i USA. Han var en faglig pioner innenfor både fysikk og kjemi, og ble nominert til nobelpris i begge disse fagene.
  • Onsager fikk i 1968 nobelprisen i kjemi for sin teori om irreversible prosesser.
  • Hedres ved NTNU, med årlig Onsager-forelesning og professorat.
  • Flere tidligere nobelprisvinnere har gitt Onsager-forelesningen.
Nobelprisvinneren Lars Onsager (1903-1976) hedres ved NTNU med årlig forelesning og professorat ved NTNU.

Nobelprisvinneren Lars Onsager (1903-1976) hedres ved NTNU med årlig forelesning og professorat ved NTNU.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.