Joint Research Centre:

Kinesere på gjenvisitt

Samarbeidet mellom Shanghai og Trondheim skal nå spikres i tre konkrete forskningsprosjekt om fornybar energi. I løpet av de neste dagene skal forskerne velge mellom felt som vind, nedkjøling, karbonlagring og smartgrid.

- Kina er i ferd med å bli forskningsledende, og det er viktig for NTNU å samarbeide med de beste i Kina. Shanghai Jiao Tong University er toppnotert i Kina, og er dermed strategisk viktig for NTNU, sier Kari Melby, prorektor for forskning ved NTNU.For andre gang er forskerne i samarbeidet mellom NTNU og Shanghai Jiao Tong University (SJTU) samlet til workshop, denne gangen på Lerchendal gård i Trondheim. I 2010 signerte de to institusjonene en avtale om et Joint Research Centre (JRC) for fornybar energi. I løpet av de neste dagene skal samarbeidet endelig resultere i tre konkrete prosjekt.Nullutslipp og smartgrid

De neste dagene er femten representanter fra SJTU på gjenvisitt i Trondheim for å bestemme nøyaktig hva avtalen om et Joint Research Center for fornybar energi skal innebære. Her møter de et førtitalls forskere og andre fra NTNU, Sintef, Statoil og Norges forskningsråd.

På workshopen deltar forskere på felt som nullutslippshus, LNG-teknologi, karbonfangst, offshore vindforskning, smartgrid og analyse av energisystemer. Ikke bare teknologimiljøene, men også samfunnsfag, humaniora og arkitektur er representert.Muligheter for industrien

- I 2010 produserte Kina 20 prosent av verdens vindenergi. Her er det gode muligheter for samarbeid mellom norske bedrifter og Shanghai electricity company, sa Ruzhu Wang, professor ved Institute of refrigeration and cryogenics ved SJTU i sitt innlegg. Gruppen ble også formanet fra Nina Sindre fra prorektors stab om at tiden nå er inne for å spikre konkrete planer om samarbeid med norsk industri.Kina satser

Ifølge Ruzhu Wang har det kinesiske vitenskapsakademiet formulert fem hovedsatsningsområder for fornybar energi for de neste ti årene. På listen står både energikonservering, rensing av kull og annet fossilt brennstoff, alternativ energi som sol, vind, biomasse og lagringsteknologi og smartere måter å distribuere, lagre og nyttiggjøre seg energien. SJTU har 40 000 studenter og er rangert blant Kinas beste. Her satses det nå på forskningsprosjekter som omhandler atomenergi, gasskraftverk fra kull med C02-rensing, smartgridteknologi for offshore vindmølleparker og solenergi til industrien.

- Og det kommer mer, sier Wang, som tror fornybar energi er et godt område for samarbeid med NTNU:

- Å møtes her i Trondheim gir en god plattform for det videre samarbeidet, sier Wang.Vennskap på tvers

- Det har tatt tid, men nå er vi i gang, sier Arne M. Bredesen, professor ved Institutt for energi og prosessteknikk ved NTNU. Han er leder for samarbeidet og har kjent Wang gjennom flere års arbeid gjennom internasjonale fora.

- Det meste handler om vennskap og personlige relasjoner, sier han.Ny samarbeidsmodell

- Dette er ikke et top-down-prosjekt, men har grodd frem gjennom professor-til-professor-kontakt, sier Kari Melby, prorektor for forskning.

Like fullt er både måten å samarbeide på og institusjonene nye for hverandre. Her skal to universiteter veves inn i hverandre, med felles phd- og masterprogram, sommerskoler, postdocer og forskningsprosjekter.

- Vi lager en ny institusjonell ramme som kan bli modell for andre internasjonale samarbeid, sier Nina Sindre, seniorrådgiver i prorektors stab for forskning.LES MER:

Norden tones ned ?- Kina løftes fram

Utløser millioner til Kina-samarbeid

Avtalen i boks: Fremhevet felles trekk

Felles prosjekt. Ruzhu Wang og Liang Guo fra Shanghai Jiao Tong University på Lerchendal gård på denne ukens workshop, hvor prosjektene mellom Trondheim og Shanghai skal konkretiseres. Her med Nina Sindre og Kari Melby fra NTNU.
(Foto: Frida H. Gullestad)

Felles prosjekt. Ruzhu Wang og Liang Guo fra Shanghai Jiao Tong University på Lerchendal gård på denne ukens workshop, hvor prosjektene mellom Trondheim og Shanghai skal konkretiseres. Her med Nina Sindre og Kari Melby fra NTNU. Foto: Frida H. Gullestad

Joint Research Centre:
  • I mai 2010 undertegnet NTNU avtaler om å opprette Joint Research Centers (JRC) med Shanghai Jiao Tong University og Chongqing University.
  • Avtalene innebærer et formalisert og institusjonelt forankret samarbeid der team av professorer ved hver institusjon samarbeider på utvalgte områder der begge institusjoner har høy kompetanse.
  • Avtalene gjelder "Sustainable Energy" og "Light Metals and New Energy". Forskningsrådet bevilget 2,3 millioner kroner til NTNU av en nasjonal pott på 5,9 millioner kroner.
  • NTNU var på workshop i Shanghai mai 2011. Workshopen nå skal resultere i tre konkrete samarbeidsprosjekt og varer fra 19. - 22. September.
Ren energi. Professorene Ruzhu Wang (SJTU) og Arne M. Bredesen (NTNU) samarbeider om forskning på fornybar energi gjennom et felles Jiont Rresearch Center mellom Shanghai og Trondheim.
(Foto: Frida H. Gullestad)

Ren energi. Professorene Ruzhu Wang (SJTU) og Arne M. Bredesen (NTNU) samarbeider om forskning på fornybar energi gjennom et felles Jiont Rresearch Center mellom Shanghai og Trondheim. Foto: Frida H. Gullestad

Relaterte artikler

Ny, dobbel mastergrad

2 til prisen for 1

Det er sukkerbiten som venter de fire pionerene fra Kina i et nytt opplegg for studentutveksling på masternivå.

Ny internasjonal handlingsplan for NTNU:

Norden tones ned - Kina løftes fram

Samarbeidet med universiteter i Norden, India, Japan og utviklingsland blir ikke prioritert i NTNUs nye internasjonale handlingsplan. Universitets aller viktigste samarbeidspartnere i årene som kommer, ligger i Kina og Europa.

Utløser millioner til Kinasamarbeid

Samtidig som Nobelkomitéen får en iskald kinesisk skulder for årets fredspris, kvitterer Forskningsrådet ut seks millioner kroner til samarbeid med kinesiske universiteter.

Mer bærekraft med lettmetall

Lettmetaller er nøklene til en bærekraftig framtid. Norske og kinesiske materialforskere samarbeider stadig tettere om å utvikle og produsere dem.

Håper Kina-tur blir mer enn turistreise

SHANGHAI: Det begynte med boligrenovering i Xian for 25 år siden. Professor Harald Høyem fra AB-fakultetet var etter hva man vet den første NTNUeren som startet forskningsamarbeid i Kina.

Lettmetallurg lovpriser antropolog

SHANGHAI: NTNUs Kinareise har fokus på teknologifag og industrielt samarbeid. Men samfunnsviterne var tidlig ute. – Jeg ville ikke fått til mye uten hjelpen fra Merete Lie og Ragnhild Lund, slår lettmetallurg Hans Jørgen Roven fast.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Plan S:

Ny underskriftsaksjon krever konsekvensutredning

Forskere ved Prio har tatt initiativ til en underskriftsaksjon til støtte for en utredning av hvilke konsekvenser Plan S vil få. Aksjonen ble startet fredag ettermiddag.

Ytring:

NTNU i verden

«Grunnutfordringen for NTNU, som for enhver god kunnskapsinstitusjon, er å forstå hva kunnskap er» skriver professor emeritus Arne B Johansen i denne ytringen.

Forskningsrådets direktør:

- Plan S skal ikke på høring

- Selve Plan S er ikke ute på høring. Det er gjennomføringen av planen som vi nå vil gå aktivt ut og be om innspill på, sier John-Arne Røttingen.

Disse vil bli ny direktør ved UiO

Tolv personer har søkt stillingen som UiOs nye universitetsdirektør. Blant dem visedekan på MN-fakultetet Kristin Vinje.