"They catch the vibe"

- Hvorfor valgte du NTNU og denne forskergruppen, spør Jens Stoltenberg Debora Ledergerber. – Fordi de er de beste. They are catching the vibe, svarer hun.


May-Britt Moser ler og poengterer: - Dette var absolutt ikke planlagt.

Vi er i rottelabben, og statsministeren får et krasjkurs av forsker Ledergerber ved Norwegian Brain Centre i hvordan man fortolker grafene som visualiserer rottenes hjernebølger i det de vandrer gjennom det virtuelle landskapet forskerne har skapt. Stoltenberg lytter engasjert, og peker og spør. Så bryter han inn og spør den sveitsiske forskeren hvorfor hun kom akkurat hit.

- Imponert!

- I dag har jeg lært at Norwegian Brain Centre trolig er verdens største laboratorium for nettverksstudier av hjernen. Det er imponerende å høre om det arbeidet som allerede er gjort her i forskningen på så sentrale egenskaper for oss mennesker som hukommelse og stedsans, sa Stoltenberg etter endt omvisning.

Før han foretok sammenkoplingen av to datakabler som markerte den offisielle åpningen av senteret, lovet han å legge seg denne lærdommen på minnet.

- Jeg kan ikke love at jeg kommer til å huske alt dere har fortalt meg, men jeg husker hvor imponerende det er, det dere har fått til.

- Det var forsker jeg skulle bli

Litt senere, foran forskere, reportere og studenter:

- Hver gang jeg er ved et universitet kjenner jeg på en sorg, for jeg ser at tida går. Det var jo forsker jeg skulle bli, sa Jens Stoltenberg. Selv forsket han på stokastisk optimeringsteori, i det som ble en forholdsvis kortvarig forskerkarriere.- Jeg er blitt påminnet at jeg under hundreårsjubileet til NTNU i september 2010 uttalte at ”NTNU har bygd det moderne Norge”. Det er ord som fremdeles står fast og som også peker framover, sa statsministeren, og minnet om de svært gode resultatene NTNU har oppnådd når det gjelder bedriftsetableringer og lisensavtaler.

Trenger flaggskipene

- Mange sier at NTNU er et dynamisk universitet. Vi trenger flaggskip som viser vei og vi må vite at vårt forskningssystem muliggjør verdensledende forskning. Kanskje like viktig er betydningen et fremragende forskningsmiljø har for kvaliteten på den utdanning og innovasjonsvirksomhet som skjer i tilknytning til forskningen.Stoltenberg advarte mot statsministre som forteller at de vet hva man skal leve av i framtida.

- Gjør en statsminister det, er det virkelig grunn til å bli nervøs. Men en ting vet man – at uansett hva det er vi skal leve av, så vil det dreie seg om kunnskap på et eller annet vis.

Ikke alle kan nå verdenstoppen

Det er helt urealistisk at alle forskningsmiljøer skal ligge i verdenstoppen, framholdt han.

- Men man må ha som målsetting at vi frembringer enkeltmiljøer som hevder ser blant det aller beste. Dette senteret er et slikt eksempel. Det nye hjernesenteret til NTNU vil uten tvil bli et flaggskip for norsk forskning, sa statsministeren, før han kom med et løfte:

- Norske myndigheter vil bidra til at det unike forskningsmiljøet i norsk nevrovitenskap som nå er etablert, skal fortsette å utvikle seg. Ikke bare i Trondheim, men også i andre deler av landet.Stoltenberg ble spurt om å satse på enere og elitepreget forskning overhodet er mulig i et trygt samfunn med vel utbygde sosiale goder, og svaret var klart og tydelig.

- Du må være litt gal

- Trygge mennesker tar sjanser. Utrygge mennesker klamrer seg fast til det de har. Jeg tror at sterke fellesskap, gode sosiale ordninger står ikke i motsetning til å skape enere. Se bare til USA. Der er det ikke mye rom for å ta risker i den finansielle utryggheten som har rammet så mange.

- Vi skal bli enda tydeligere på å skatte enerne. Jeg er for gale mennesker. Litt gæren må du være om du skal levere på høyt nivå, sa Stoltenberg, henvendt til ekteparet Moser, og avsluttet:

- Herved har jeg hyllet enerne.

Intenst. Møte mellom engasjert statsminister og pasjonerte forskere i verdensklase.

Intenst. Møte mellom engasjert statsminister og pasjonerte forskere i verdensklase.

Statsministeren får rottas hjerneceller forklart av Debora Ledergerber.

Statsministeren får rottas hjerneceller forklart av Debora Ledergerber.

May-Britt Moser forklarer hvordan rotteeksperimentene foregår, mens dekan Srig Slørdahl bemerker at rottene lever godt og ikke kjenner smerte.
(Foto: Tore Oksholen)

May-Britt Moser forklarer hvordan rotteeksperimentene foregår, mens dekan Srig Slørdahl bemerker at rottene lever godt og ikke kjenner smerte. Foto: Tore Oksholen

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Ytring:

Vi trenger ikke universiteter som kaller seg bærekraftige for omdømmets skyld

Er de villige til å ta de virkelig tøffe valgene, eller har bærekraftmålet nå blitt så utvannet at det har blitt uproblematisk å slutte seg til det?

Entreprenørskolen 15 år:

- Vi ble sett på som en litt rar og annerledes gjeng


Trappehjelp for de som er dårlig til beins, digitale læringssystemer i økonomi og et system som høster informasjon fra tre millioner artikler hver dag.

Slik jobber sektoren med entreprenørskap

Egne sentre, studier og samarbeid med næringsliv.

Gjestekommentaren:

«Å glemme krever altså arbeid»

Hva er innovasjon? Vi forstår mer om vi kikker nærmere på termodynamikkens mekanismer, argumenterer pinsehelgens gjestekommentator, som etterlyser et «Thermodynamics of Innovations.»