Gla’-tall for NTNU-publisering

NTNU kommer ut med sterk vekst i antall publikasjoner de seneste årene, langt høyere enn «hovedkonkurrentene» i Oslo og Bergen.

På dekanseminaret på Lerkendal gård, mandag, presenterte rektor Torbjørn Digernes NTNU-tall som viser en sterk framgang i antallet publikasjoner, sammenlignet med Universitetene i Oslo og Bergen.Veksten var på over 13 prosent fra 2011 til fjoråret, mens Universitetet i Bergen oppnådde en moderat vekst på vel fire prosent, mens Universitetet i Oslo gikk marginalt frem med 0.6 prosent.

Trondheim med størst framgang

I likhet med utviklingen i sektoren generelt, har det vært en formidabel økning i antallet publiseringer siste tiårsperiode. Tall fra Rektors stab for forskning viser 55 prosent økning på vitenskapelig nivå 1, og 80 prosent på nivå 2 i perioden 2007 til 2012. Sammenlignet med Oslo og Bergen har NTNU den klart sterkeste veksten i perioden.

Trondheimsuniversitetet har da også gjort det skarpt i fordelingen av pengepotten som følger publikasjonspoeng i den såkalte Resultatfordelte omfordelingen (RBO). Veksten i publikasjonspoeng er på over 50 prosent i femårsperioden.

Yngre universiteter, som UMB på Ås og Universitetet i Nordland, gjorde de prosentvise største hoppene fra 2011 til i fjor – riktignok fra et lavere nivå.

Nivå 2 på stedet hvil

Det virker langt mer overkommelig for fakultetene på NTNU å øke det totale antallet publikasjoner, enn det er å øke andelen på øverste vitenskapelige nivå.

Malurten i begeret er at andelen publikasjoner på øverste vitenskapelige nivå står på stedet hvil. NTNUs strategiske mål har lenge vært å ha én av fire publikasjoner på nivå 2. Fremdeles har universitetet nok med å karre seg over 20-tallet – en andel som har ligget fast i flere år.

UiO oppnådde i fjor 26,2 prosent, og UiB 24,6.

NTNUs prognose fra tidligere i år var en smule optimistisk, viste det seg.

LES OGSÅ: - Påskeglede: 23 prosent på nivå 2

Lerkendal: Dekanseminar på Lerkendal gård, mandag. Dignernes presenterte tall for publisering for dekanene.
(Foto: Tor H. Monsen)

Lerkendal: Dekanseminar på Lerkendal gård, mandag. Dignernes presenterte tall for publisering for dekanene. Foto: Tor H. Monsen

publisering ntnu 2007-2012
(Foto: Rektors stab, NTNU)

publisering ntnu 2007-2012 Foto: Rektors stab, NTNU

Relaterte artikler

Flere publiserer mer

Mengden vitenskapelig publisering stiger stadig. Aller mest gledelig er at det endelig ser ut til å løsne for andelen vitenskapelig publisering på toppnivå. - Påskeglede, sier Randi Tyse Eriksen.

Åpner for Open Access

Regjeringen mener betalingen for mange av dagens vitenskapelige tidsskrifter er «urimelig». Nå deler NTNU ut penger for å spre forskning i Open Access-alternativer.

Vinnerne av tellekantsystemet

En medisiner må typisk delta på 30 vitenskapelige artikler for å få like mange publiseringspoeng som en samfunnsviter som skriver en bok. Dette er en konsekvens av belønningssystemet, og et utslag stikk i strid med bekymringene da tellekantene ble innført.

Viser vei i Open Access-jungelen

Den akademiske friheten gir forskere rett til å publisere hvor de vil, men også en plikt til å undersøke kvaliteten på mediet de publiserer i. - Forlag som lokker med fagfellevurdering i løpet av to-tre uker, bør få varselklokkene til å ringe.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Fikk du med deg disse sakene i UA?

Troll-bil, kontorplasser, streik og eposttrøbbel er tema i noen av de mest leste sakene i Universitetsavisa så langt i år.

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.