Forskerkometen hedres

Terje Lohndal tildeles Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs pris til yngre forskere.
Norges yngste førsteamanuensis, Terje Lohndal, beskrives som en av pådriverne for påbegynt og fremtidig forskning på forutsetningene til flerspråklige språkbrukere. Her holder han et foredrag i Dokkhuset i Trondheim i fjor.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Norges yngste førsteamanuensis, Terje Lohndal, beskrives som en av pådriverne for påbegynt og fremtidig forskning på forutsetningene til flerspråklige språkbrukere. Her holder han et foredrag i Dokkhuset i Trondheim i fjor. Foto: KRISTOFFER FURBERG

28-åringen er Norges yngste førsteamanuensis, har blitt kåret til én av landets mest fremragende unge forskere og blitt omtalt som lingvistikkens Mozart.

Ifølge Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) har han utmerket seg som en av de mest lovende, unge språkvitere i Norge de siste årene.

Forskningspådriver

DKNVS skriver videre i begrunnelsen for prisutdelingen:

«Han fullførte sin ph.d. i 2012. Han har rukket å skrive flere artikler om språkteori, grammatikk og språkfilosofi. Han er en av pådriverne for påbegynt og fremtidig forskning på forutsetningene til flerspråklige språkbrukere, og er for tiden leder for phd-programmet i språkvitenskap og medlem av styringsgruppen for den nasjonale forskerskolen i språkvitenskap og filologi. Terje Lohndal har vært invitert foredrags- og kursholder ved en rekke nasjonale og internasjonale konferanser og forskerskoler. DKNVS er glad for å få være med på å påskjønne ham med I. K. Lykkes pris til yngre forskertalenter.»

Lohndal fikk utmerkelsen under en seremoni i Øysteinsalen i Erkebispegården i Trondheim fredag kveld.

Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs Høytidsdag feires den andre fredagen etter 26. februar. Dette er fødselsdagen til Selskabets grunnlegger, biskop Johan Ernst Gunnerus.

Første pris

- Dette er veldig flott, ikke minst for fagmiljøet. Men det er også en fin påskjønnelse for arbeidet jeg har gjort, sier Lohndal til UA.

Han håper prisen kan bidra til å løfte lingvistikken som fagområde. Lohndal mener lingvistikk allerede er på en opptur.

Prisen fra DKNVS blir den første på førsteamanuensisens CV om man ser bort ifra kåringen i Morgenbladet.

- Det har ikke vært et mål med arbeidet mitt å få priser, men det er selvfølgelig motiverende og inspirerende, sier han.

Målrettet jobbing

Selv om han er 5-10 år yngre enn mange av ph.d.-kandidatene og har skilt seg ut gjennom målrettet jobbing mot doktorgraden siden videregående skole, tror Lohndal de fleste kan lære noe av hans fremgangsmåte.

- Det er to overordnende stikkord som er sentrale hvis man skal gjøre seg attraktiv: Det er å publisere og å bidra til fagsamfunnet, har Lohndal tidligere sagt til UA.

28-åringen ønsker å bidra til å bygge opp forskningsmiljøet innen sitt fagfelt til internasjonal toppklasse og tror dette er noe flere forskermiljøer må tilstrebe for å trekke til seg de beste kandidatene. Selv regner han med å søke opprykk til professor i løpet av et par år.

Lohndal valgte NTNU som arbeidsgiver takket være det han selv beskriver som et allerede sterkt fagmiljø.

- Trondheim er ikke verdens sentrum, men med fagmiljø i toppklassen kan NTNU tiltrekke seg toppkandidater fra hele verden, sier han.

Pris til NTNU-matematiker

DKNVS delte også ut to andre priser fredag kveld. Prisen til yngre forskere innen naturvitenskap gikk til Andriy Bondarenko.

Han har sin utdannelse fra Kyiv National Taras Shevchenko University og tok sin ph.d. I 2007. Bondarenko er for tiden post. doc. ved Institutt for matematiske fag ved NTNU.

«Hans forskningsområde er diskret matematikk, kombinatorikk og approksimasjonsteori. I et nylig publisert arbeid har Bondarenko løst et sentralt problem om den såkalte Borsuk-formodningen i diskret matematikk. Dette resultatet har vakt betydelig oppsikt innen feltet, og han har gjort seg bemerket på høyeste internasjonale nivå», skriver DKNVS i begrunnelsen.

Minnemedaljen i gull 2014 tildeles Geirmund Vik for hans innsats og entusiasme for nordlandshesten/lyngshesten. «Vik har over mange år, med stort engasjement og masse kunnskap bidratt til rasens utvikling, både som veterinær, oppdretter, bruker og markedsfører av rasen.», ifølge DKNVS.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

Fakta
  • Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) ble stiftet i 1760 og er det eldste vitenskapelige selskap i Norge.
  • Fra 1767 har Selskabet vært under kongelig beskyttelse
  • Fra 1844 har den regjerende monark til enhver tid vært Selskabets protekter
  • DKNVS består av to avdelinger: Akademi og Stiftelse som har ett felles styre.
  • DKNVS har til formål å fremme og formidle vitenskapen.
  • Kilde: DKNVS
Lohndal forsker på syntaks og semantikk, i hovedsak basert på engelske data. I 2012 tok han doktorgrad ved University of Maryland.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Lohndal forsker på syntaks og semantikk, i hovedsak basert på engelske data. I 2012 tok han doktorgrad ved University of Maryland. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Såvidt slått av Næss

Terje Lohndal (28) er utnevnt til professor. Han er dermed landets yngste - og Norges 3. yngste gjennom tidene.

Kårer unge forskere:

Fjær i hatten for NTNU

Morgenbladet har kåret de ti mest fremragende unge forskerne i Norge. To av dem jobber ved NTNU.

Lohndal er tidenes yngste vinner

Norges yngste førsteamanuensis er nå tidenes yngste vinner av Nils Klim-prisen, kun fire dager etter å ha fått sin første pris. - Jeg er overveldet, sier han til UA.

Sliter med å se egen nytteverdi

Doktorgradskandidatene ved NTNU har fått sitt eget samlingspunkt der blant annet karrieremuligheter og rekruttering er sentrale stikkord. Mange sliter med å se egen nytteverdi

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Professor sparket etter varsler om trakassering

En professor ved Kunsthøgskolen i Oslo er avskjediget etter en rekke varsler om seksuell trakassering mot studenter.

Bott-samarbeidet:

Samtlige universiteter har sagt ja

Nå har samtlige universiteter i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim (Bott) sagt ja til å inngå samarbeid med Direktoratet for Økonomistyring.

Starter studentutveksling med Kina

Mandag og tirsdag denne uka var en gruppe forskere fra CSRC i Beijing på besøk ved NTNU. Leder for fremragende forskningssentre på norsk og kinesisk side leter etter prosjekter å samarbeide om.

U5-møtet:

- Hensikten er ikke å stå enige utad

NTNU-rektor Gunnar Bovim avviser at U5-toppene avgjør viktige saker på kammerset.