Slik fungerer «shock tuben»

Dette «røret» kan brukes til å simulere eksplosjoner fra terroranslag. Se video med demonstrasjon her.

Den nye «shock tuben» som NTNU Simlab har anskaffet seg er over 20 meter lang. Den kan generere et trykk på 1700 bar, noe som tilsvarer 3,7 tonn TNT som eksploderer 40 meter unna.

LES OGSÅ: Eksplosjonsforskning ved NTNU kan bli viktig i utformingen av nytt regjeringskvartal

Stipendiat Vegard Aune skriver en doktorgrad innen eksperimentelle og numeriske simuleringer av fleksible konstruksjoner utsatt for eksplosjonslast.

En del av forskningen går på å vurdere hvordan eksplosjoner fra blant annet terroranslag påvirker ulike materialer og konstruksjoner. I «shock tuben» kan man enten velge å simulere lufttrykket ved en eksplosjon, slik man ser i videoen overfor, eller man kan velge å plassere objekter inne i «shock tuben» som skytes mot for eksempel vinduer eller andre deler av bygninger.

I siste del av filmen overfor ser man hvordan en laminert glassrute, som skal være eksplosjonssikker, blir kraftig deformert av trykket. Det fører til at glassbitene fyker ut på den andre siden av vinduet. Dette hadde vært skadelig for den som eventuelt hadde sittet bak vinduet under et terroranslag.

LES OGSÅ: Simlab skal forske på terrorsikring av bygninger

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.