Han er ny direktør på Vitensenteret

Arnfinn Stendahl Rokne lover å gjøre naturvitenskap, teknologi og forskning mer tilgjengelig for Trondheims befolkning.
Arnfinn Stendahl Rokne kommer fra stillingen som formidlingsleder ved Bymuseet i Bergen.
(Foto: PRIVAT)

Arnfinn Stendahl Rokne kommer fra stillingen som formidlingsleder ved Bymuseet i Bergen. Foto: PRIVAT

Rokne tiltrer som ny administrerende direktør ved Vitensenteret i Trondheim 1. februar neste år.

Bakgrunn fra Vitenskapsmuseet

Rokne kommer fra stillingen som formidlingsleder ved Bymuseet i Bergen. 42-åringen har tidligere også jobbet i 12 år ved formidlingsseksjonen ved NTNU Vitenskapsmuseet.

- Det er med stolthet og stort engasjement jeg har takket ja til å bli ny direktør for Vitensenteret. Jeg ser frem til å være med på å videreutvikle suksessen Vitensenteret er, og samtidig sette preg på kunnskapsbyen Trondheim gjennom å gjøre naturvitenskap, teknologi og forskning enda mer tilgjengelig for befolkningen. Trondheim har noen av Norges mest spennende forskningsmiljø innen våre formidlingsfelt og dette skal bli mer synlig fremover, sier Rokne i en pressemelding.

- Må fylle mange sko

Styreleder for Vitensenteret og prorektor for utdanning ved NTNU, Berit Kjeldstad, skrøt uhemmet av avroppende leder Atle Kjærvik i et intervju i UA i vår. Hun sa at han må tillegges mye av æren for Vitensenterets utvikling.

- Da han startet hadde Vitensenteret ganske små kår, men han har bygget det opp til å bli en av byens aller største publikumsattraksjoner, sa Kjeldstad.

Hun fortalte at Kjærviks etterfølger må fylle mange sko og dermed være allsidig og ha en unik interesse for formidling og vitenskap.

- Vitensenteret vil ha en viktig rolle også i de kommende årene for å utvikle Trondheim videre som kunnskapsby, sa Kjeldstad.

I pressemeldingen sier hun at hun er trygg på at Rokne er rett mann for jobben.

Store forventninger

Da UA intervjuet Kjærvik om avgangen sa han at han blant annet ønsket mer tid til naturen og at han så frem til pensjonisttilværelsen.

LES INTERVJUET HER: Sirkusdirektøren

Selv om Vitensenteret har levert solide tall de siste årene, opplevde han en nedtur da flyttingen til Kalvskinnet ble utsatt.

De gamle lokalene til Norges bank har nemlig blitt for små, og senteret skulle i utgangspunktet være inn i nye lokaler i løpet av 2014. Dette ble utsatt, blant annet på grunn av usikkerheten rundt hva som skjer med campusløsningen på NTNU.

- Selv om mye har vært bra, er jeg ikke fornøyd med senteret slik det er i dag. Vi mangler et skikkelig auditorium og en kafé, planetariet er altfor lite, og kontorene er for trange.

Kjærvik sa at han trodde den nye sirkusdirektøren måtte være en leken person som er genuint interessert i naturvitenskapen, samtidig som vedkommende har evnen til å lede en bedrift med alle oppgaver det medfører.

Disse forventningene ligger altså på Roknes pult når han tiltrer på nyåret.

Vitensenteret
  • «Stiftelsen Midt-Nordisk vitensenter i Trondheim» ble etablert 27. april 1988. «Stiftelsens formål er å formidle naturvitenskap og teknologi på en engasjerende måte til et bredt publikum.»
  • Inspirasjonen bak ViT kom hovedsakelig fra USA, der blant andre Frank Oppenheimer («atombombens far») startet Exploratory i San Francisco. Oppenheimer mente folk flest visste for lite om naturvitenskap og teknologi, og at «science illiteracy» var en trussel mot demokratiet.
  • Vitensenteret hadde sin første utstilling, «Visjoner - en optisk opplevelse», i Schøninghuset i 1991.
  • I 1996 tildelte Trondheim kommune Vitensenteret Norges Bank-bygget. Intensjonen var at det ikke skulle betales leie for huset. Det ble laget en fremdriftsplan for rehabilitering av bygningen og åpning av en utstilling under tusenårsjubileet for Trondheim i 1997.
  • Atle Kjærvik tok over som leder i årsskiftet 1998/1999.
  • Arnfinn Stendahl Rokne tok over som leder i februar 2015.
  • Fakta: Vitensenteret/Atle Kjærvik
Atle Kjærviks etterfølger er klar. Her er Kjærvik i Kaleidoskopet på Hemsen i Vitensenteret. Han mener lekenhet er viktig også for den neste direktøren.
(Foto: KRISTOFFER FURBERG)

Atle Kjærviks etterfølger er klar. Her er Kjærvik i Kaleidoskopet på Hemsen i Vitensenteret. Han mener lekenhet er viktig også for den neste direktøren. Foto: KRISTOFFER FURBERG

Relaterte artikler

Sirkusdirektøren

Atle Kjærvik har følt seg som en mellomting mellom rektor og sirkusdirektør på Vitensenteret. Lyden av barnelatter har vært det store lyspunktet. Nå trer han av for selv å jakte barndommens gleder.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.