169 nye NTNU-doktorer hedret

Siden i sommer har 169 avlagt doktorgrad ved NTNU. Under doktorpromosjonen fredag ble også også en nobelprisvinner presentert som ny æresdoktor.
I mars 2014 var aulaen i hovedbygningen arena for doktorpromosjon for første gang siden 1960.
(Foto: Kristoffer Furberg)

I mars 2014 var aulaen i hovedbygningen arena for doktorpromosjon for første gang siden 1960. Foto: Kristoffer Furberg

I perioden 1. juli til 31. desember 2014 er det uteksaminert 169 doktorer ved NTNU.

Disse ble hedret i aulaen i hovedbygningen på Gløshaugen fredag ettermiddag.

Høytidelig seremoni

I mars i fjor var aulaen i hovedbygningen arena for doktorpromosjon for første gang siden 1960.

Under seremonien sto NTNU-rektor Gunnar Bovim og prorektor Berit Kjeldstad på talerlisten.

Bovim tok blant annet opp hvordan doktorandene kan bidra til å løse verdens fattigdomsproblem i sin tale, mens Kjeldstad gratulerer de ferske doktorandene.

- FNs tusenårsmål har hatt en effekt. Siden 1990 er ekstrem fattigdom mer enn halvert. Flere enn noen gang har tilgang til rent drikkevann. Antall barn som dør før fylte fem år, er halvert. 90 prosent av verdens barn går nå på skole. Men vi har fortsatt en lang vei å gå. Hvordan kan vi i Norge bidra til at hele verdens befolkning får tilbud om utdanning og helsetjenester av god kvalitet, spurte Bovim og tilføyde at disse spørsmålene ikke har enkle svar.

App mot gulsott

NTNU-rektoren viste til forskjellige prosjekter der NTNU er involvert, som kan være med på å bidra til å løse noen av problemene. Blant annet gjelder dette utviklingen av en app som kan brukes til å oppdage om barn har gulsott.

- Dette er løsninger som er like innovative som de er pragmatiske i land som mangler medisinsk utstyr, der mer enn halvparten av befolkningen har egen mobiltelefon, sa Bovim.

Han  viste videre til at både forskningen og utdanningen er global, og at Norge står for en liten andel av verdens samlede kunnskapsproduksjon.

- Skal vi være med i kunnskapsutviklingen, må det skje gjennom et internasjonalt samarbeid. Kvalitet er nøkkelen til å lykkes. Vi skal være verdensledende på noen områder, der vi har spesielle forutsetninger for det. Nobelrpisene til May-Britt og Edvard Moser viste både oss og verden at vi har miljøer i internasjonal toppklasse. På andre områder må vi legge lista litt lavere, men uansett hvor vi er, skal vi ha høy kvalitet i alt vi gjør, sa Bovim.

Hele aulaen ble tatt i bruk under de kunstneriske innslagene.
(Foto: Kristoffer Furberg)

Hele aulaen ble tatt i bruk under de kunstneriske innslagene. Foto: Kristoffer Furberg

 

Massiv innsats

- Disse årene dere har vært her har avkrevd en massiv innsats og et konstant skifte av fokus mellom målet langt i det fjerne, og detaljene her og nå, sa Kjeldstad til doktorandene.

Hun la til at både privat og offentlig sektor har behov for deres kompetanse, og at de må stille de samme kravene til seg selv i arbeidslivet som de har gjort under arbeidet med doktorgraden.

Den høytidelige seremonien ble innledet med akademisk prosesjon til sang av Trondhjems Studentersangforening.

2014 er for øvrig første gang i historien der flere kvinner enn menn tok doktorgrad i Norge.

Denne grafen er historisk.
(Foto: Grafikk: Sølvi W. Normannsen)

Denne grafen er historisk. Foto: Grafikk: Sølvi W. Normannsen

 

Nobelprisvinner ble æresdoktor

Det ble også presentert to nye æresdoktorer under doktorgradspromosjonen: Susan Cutter og Bruce Beutler.

Susan Cutter er professor og direktør ved Hazards & Vulnerability Research Institute, Department of Geography, University of South Carolina, USA. Æresdoktoratet er en anerkjennelse av hennes betydelige bidrag til forståelsen av sårbarhet og robusthet i katastrofeområder, skriver NTNU i en pressemelding.

Susan Cutter er professor og direktør ved Hazards & Vulnerability Research Institute, Department of Geography, University of South Carolina, og nå også æresdoktor ved NTNU.
(Foto: Kristoffer Furberg)

Susan Cutter er professor og direktør ved Hazards & Vulnerability Research Institute, Department of Geography, University of South Carolina, og nå også æresdoktor ved NTNU. Foto: Kristoffer Furberg

 

Bruce Beutler er professor og direktør ved Center for Genetics of Host Defense at the University of Texas Southwestern Medical Center. Æresdoktoratet er en anerkjennelse for hans betydelige bidrag til forståelsen av hvordan medfødte immuncelle-reseptorer regulerer betennelsesresponser. Beutler mottok i 2011 Nobelprisen i fysiologi eller medisin.

Følg Universitetsavisa på Facebook og Twitter.

2014 er første gang i historien der flere kvinner enn menn tok doktorgrad i Norge.
(Foto: Kristoffer Furberg)

2014 er første gang i historien der flere kvinner enn menn tok doktorgrad i Norge. Foto: Kristoffer Furberg

- Disse årene dere har vært her har avkrevd en massiv innsats, sa prorektor Berit Kjeldstad til doktorandene.
(Foto: Kristoffer Furberg)

- Disse årene dere har vært her har avkrevd en massiv innsats, sa prorektor Berit Kjeldstad til doktorandene. Foto: Kristoffer Furberg

Tradisjonen tro, ble doktorpromosjonen innledet og avsluttet med akademisk prosesjon.
(Foto: Kristoffer Furberg)

Tradisjonen tro, ble doktorpromosjonen innledet og avsluttet med akademisk prosesjon. Foto: Kristoffer Furberg

Bruce Beutler er professor og direktør ved Center for Genetics of Host Defense at the University of Texas Southwestern Medical Center, og nå også æresdoktor ved NTNU.
(Foto: Kristoffer Furberg)

Bruce Beutler er professor og direktør ved Center for Genetics of Host Defense at the University of Texas Southwestern Medical Center, og nå også æresdoktor ved NTNU. Foto: Kristoffer Furberg

NTNU-rektor Gunnar Bovim.
(Foto: Kristoffer Furberg)

NTNU-rektor Gunnar Bovim. Foto: Kristoffer Furberg

Ordenspromosjoner/doktorpromosjon/festmøte i aulaen i hovedbygningen ved NTH i anledning NTHs 50-årsjubileum 16. september1960.
(Foto: Fotogjengen, Studentersamfundet)

Ordenspromosjoner/doktorpromosjon/festmøte i aulaen i hovedbygningen ved NTH i anledning NTHs 50-årsjubileum 16. september1960. Foto: Fotogjengen, Studentersamfundet

Relaterte artikler

Første gang siden 1960

Aulaen i hovedbygningen var arena for doktorpromosjon for første gang siden 1960.

NTNU blir størst, men Oslo vinner forskningskampen

NTNU seiler opp til å bli landets største universitet, men UiO alene slår stor-NTNU på viktige områder.

Færre menn tar doktorgrad - nå kjører kvinnene forbi

2014 ble det første året at flere kvinner enn menn tok doktorgrad. Antallet som disputerer synker, og det er det mennene som sørger for.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Professor leverte bok for sent, ilagt 2250 euro i bot

En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake 50 bøker til høyskolens bibliotek for sent. Saken har nå havnet i retten.

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.