I samme klubb som Benjamin Franklin

Nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser fra NTNU er valgt som medlemmer av den eldste kunnskapsforeningen i USA, grunnlagt av Benjamin Franklin i 1743.
Ny ære. Ekteparet Moser har fått en ny, prestisjetung utnevnelse. Her under mottakelsen av Horwitz-prisen i 2013.
(Foto: Charles E. Manley, Columbia University)

Ny ære. Ekteparet Moser har fått en ny, prestisjetung utnevnelse. Her under mottakelsen av Horwitz-prisen i 2013. Foto: Charles E. Manley, Columbia University

American Philosophical Society (APS) er en prestisjefylt kunnskapsforening i USA. I helgen ble Edvard og May-Britt Moser valgt som nye medlemmer, opplyser NTNU i en pressemelding.

Medlemskap i APS gjenspeiler ekstraordinære intellektuelle prestasjoner. Foreningen velger medlemmer i fem klasser: matematikk og fysikk, biologi, samfunnsvitenskap, humaniora og kunst, profesjon / yrkesutøvelse og ledere i offentlige og privat virksomhet.

I hver klasse velges en håndfull amerikanske medlemmer, samt en eller to internasjonale medlemmer. May-Britt og Edvard Moser var de eneste to internasjonale medlemmene som ble valgt i klassen for biologi.

De andre nye internasjonale medlemmene som ble valgt er:

*Thomas Piketty, professor i økonomi ved Paris School of Economics

*Nicholas Stern, president i British Academy

*IG Patel, professor i økonomi og leder ved Grantham Research Institute on Climate Change and Environment, London School of Economics.

Ekteparet Moser mottok i fjor Nobelprisen i fysiologi eller medisin. De har tidligere blitt hedret av APS med “2014 Karl Spencer Lashley Award” for deres oppdagelse av gridceller i entorhinal cortex, og deres banebrytende fysiologiske studier av hippocampus. Professor Edvard Moser leder Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU og professor May-Britt Moser er direktør for Senter for Neural Computation ved NTNU.

Nobelprisvinner og NTNU alumnus Lars Onsager ble valgt som medlem av klassen for matematikk og fysikk i 1959. APS fremmer kunnskap i realfag og humaniora gjennom god vitenskapelig forskning, faglige møter, publikasjoner, biblioteksressurser og deltakelse i samfunnsdebatten.

Se den fullstendige listen over nyvalgte og tidligere medlemmer.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener NTNUs akademiske frihet blir innskrenket

NTNU får flengende kritikk av Kristian Gundersen for sin håndtering av kontroversen omkring nettstedet Resetts intervju med Øyvind Eikrem. Han får delvis følge av Anine Kierulf. Begge er kritiske til dekan Marit Reitans bruk av begrepet «ytringsansvar.»

Norce-tilsette mistar millionar i pensjon

Ei gruppe tilsette i Norce protester mot den nye pensjonsordninga deira, som eldre arbeidstakarar taper pengar på.

NTNU-studenter føler seg nedprioritert av St. Olavs

En gruppe medisinstudenter sendte i september en bekymringsmelding om NTNU-studenters ugunst ved ansettelse ved St. Olavs. - Vi ansetter de best kvalifiserte søkerne, svarer St. Olavs.