Arkitektur og bygg gjør det bra på QS-ranking

QS-rangeringen som legger vekt på omdømme, siteringer og H-indeks er klar, og ved NTNU er arkitektur og bygg blant fagene som gjør det bra.
Akademiske bøker. Illustrasjonsfoto.
(Foto: iStockphoto)

Akademiske bøker. Illustrasjonsfoto. Foto: iStockphoto

Også teknologifag, matematiske fag og kjemisk prosessteknologi kommer godt ut, i følge en pressemelding fra NTNU.

De siste årene har ulike universitetsrangeringer fått mye oppmerksomhet, og det offentliggjøres mange slike i løpet av året. Blant de største finner vi QS World University Rankings, Shanghai Ranking, U-Multirank, Leiden og Times Higher Education. De ulike rangeringene baserer seg på ulike kriterier.

QS-rangeringen har omdømme som hovedkriterium, dernest vektlegges siteringer og H-index. Den sammenligner omdømmet til ulike fagområder ved 3551 av verdens universiteter.QS-rangeringen kommer to ganger årlig. Om høsten offentliggjøres universitetenes plassering på rangstigen sett ut fra en samlet vurdering hvor alle fagområder spiller inn.

Om våren offentliggjøres plasseringen til hvert av de ulike fagområdene og hvordan disse ligger an i forhold til samme fagområde ved andre universiteter. Denne differensieringen er en trend som også flere av de andre rangeringene nå er i ferd med å ta i bruk.

Billedlig talt blir det som å sammenligne epler med epler, i stedet for å sammenligne epler med pærer. Sammenligningen blir dermed mer relevant og nyttig.

– Slik differensiering gjør at vi får mer kunnskap om hvordan vi ligger an innen de ulike fagområdene. Det gir et bedre sammenligningsgrunnlag. Nyanseringen kan også gi innspill til hvordan vi skal utvikle oss videre strategisk sett, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning.

Fagområdet arkitektur og bygg har etablert seg i kategorien 51-101.

– Dette er veldig gledelig. Rankingen bekrefter at vi har en sterk internasjonal posisjon og at våre fagfelt er i svært god utvikling for tiden. Dette bekreftes også av vår økning i forskningspublisering, EU-aktiviteter og søkere til studieprogram, sier Fredrik Shetelig, dekan ved Fakultet for arkitektur og billedkunst i meldingen.

Innen teknologi og ingeniørvitenskap, bygg, samt kjemisk prosessteknologi kommer også NTNU godt ut. Vurderingen bekrefter også NTNUs sterke posisjon innen matematiske fag. Her plasserer NTNU seg i kategorien 101-150. I Norden er det er det kun Technical University of Denmark som er i samme kategori.

QS-rangeringen deler universitetet inn i fem faglige hovedområder: Kunst og humaniora, ingeniørvitenskap og teknologi, biovitenskap og medisin, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. Innen hvert av disse ligger 36 fagområder som QS-rangeringen har sammenlignet. I ti av fagområdene rangeres NTNU blant verdens 200 beste universitet.

UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

– Vanskeligere å bruke Ny-Ålesund til forskningsbasert undervisning

– Det er manglende interesse for å bruke Ny-Ålesund for å utdanne neste generasjons polarforskere, sier professor Geir Johnsen. Problematikken ble nylig tatt opp i et skriftlig sprøsmål i Stortinget.

Frp-topp enig i at studentene sutrer

Studentene har ingen grunn til å klage på innstramminger i stipendordningen, mener utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp).

Kjønnsforskningens venner og uvenner ti år etter Hjernevask

Hva har TV-serien Hjernevask og den kanadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson til felles? Fenomenene er uttrykk for samme tendens i tiden, skriver Agnes Bolsø.

NTNUs første meritterte førstelektor

– Å merittere en førstelektor har en viktig signaleffekt, det tydeliggjør at undervisning er viktig, sier Wenche Waagen førstelektor i musikkdidaktikk.