Spektakulært 3D-planetarium kan løfte Vitensenteret til nye høyder

Vitensenteret er nær ved å realisere planer om en kuppelkino som skal gi besøksboom og ekstraordinære opplevelser. Se bildeserie her.
Kuppelkinoen kan enten få kule- silo- eller kubeform, men det er i alle former tenkt å være på cirka 140 kvadratmeter fordelt på to plan. Vitensenteret har fått byggetillatelse for seks år, og målet er å flytte kuppelkinoen til Kalvskinnet etter hvert. (Foto: Svein Erling Lode, Vitensenteret)

Kuppelkinoen kan enten få kule- silo- eller kubeform, men det er i alle former tenkt å være på cirka 140 kvadratmeter fordelt på to plan. Vitensenteret har fått byggetillatelse for seks år, og målet er å flytte kuppelkinoen til Kalvskinnet etter hvert. Foto: Svein Erling Lode, Vitensenteret

Dette planetariet ved University of Arizona er en av inspirasjonskildene til Vitensenteret. (Foto: Flandrau Science Center)

Dette planetariet ved University of Arizona er en av inspirasjonskildene til Vitensenteret. Foto: Flandrau Science Center

Kuppelformet kinotak gir en opplevelse av å være omringet av det som skjer. Kombinerer man det med 3D blir opplevelsen visstnok spektakulær. Bildet er fra et museum i Colorado, USA. (Foto: Fort Collins Museum of Discovery)

Kuppelformet kinotak gir en opplevelse av å være omringet av det som skjer. Kombinerer man det med 3D blir opplevelsen visstnok spektakulær. Bildet er fra et museum i Colorado, USA. Foto: Fort Collins Museum of Discovery

Planetariet beskrives også som et multimedieteater og skal ha 60-70 seter. Det betyr en kapasitet på over 40 000 besøkende i året. (Foto: Bergersen arkitekter)

Planetariet beskrives også som et multimedieteater og skal ha 60-70 seter. Det betyr en kapasitet på over 40 000 besøkende i året. Foto: Bergersen arkitekter

1 / 4

- Med kuppelvisningen er du omsluttet av det som skjer, og sammen med 3D-visning vil det gi en unik opplevelse av å være på steder man ellers ikke har tilgang til, sier en entusiastisk Arnfinn Stendahl Rokne.

Forskning og film for publikum

Direktøren ved Vitensenteret håper det nye bygget kan være på plass i Vitensentets bakgård til neste sommer. Foreløpig har Vitensenteret finansiert i overkant av ti av de 16 millionene planetariet vil koste. Han jobber med å få tak i samarbeidspartnere som kan bidra med de siste fem millionene. NTNU er én av dem han vil ha med på spleiselaget.

DNB, Statnett, Trondheim kommune og Forskningsrådet er blant de viktigste bidragsyterne så langt. I tillegg vil Vitensenteret bruke oppsparte midler.

- Jeg tror dette er et prosjekt som kan være viktig for NTNU. Man kan se for seg at det kan forskes på 3D-teknikk, brukertesting og simulering her. Nyskaping innen visuell formidling er jo et satsingsområde i Horisont 2020. Vi planlegger ett oppsett for forskning, og ett oppsett for filmvisning til publikum, sier Rokne.

LES OGSÅ: Han er ny direktør på Vitensenteret

Først i Norge med 3D

Vitensenteret har planetariumsvisninger i dag også, men med det nye toppmoderne planetariet vil visningene bli spektakulære, ifølge Rokne. Dagens planetarium har cirka 20 plasser, og et teknisk system som har gått ut på dato. Det er likevel en populær attraksjon med 4-5000 besøkende i året. Interessen er et argument for at det nye planetariet vil bli populært. Vitensenteret anslår å kunne trekke 20 000 ekstra besøkende i året med kuppelkinoen på plass.

- Det finnes allerede en del filmmateriale i 3D internasjonalt, som blant annet viser hav og verdensrommet. Dette ønsker vi å vise fram, sier Rokne.

Han forteller at det finnes kuppelplanetarier i Norge allerede, men ingen som viser film i 3D.

LES OGSÅ: Slik vil den nye sjefen utvikle Vitensenteret
LES OGSÅ: Sirkusdirektøren

Kan flyttes til Kalvskinnet

Det har lenge vært et ønske å samlokalisere Vitenskapsmuseet og Vitensenteret på Kalvskinnet. Planene fikk et kraftig skudd for baugen da KS1 ble lagt fram tidligere i høst. Der var samlokaliseringen anbefalt utelatt fra campussamlingen. Om det likevel skulle vise seg å bli aktuelt med samlokalisering, er det planlagte planetariet flyttbart.

Rokne sier til Adresseavisen at kuppelkinoen er planlagt plassert i bakgården da bygningen som huser Vitensenteret er vernet.

Designet som vises i illustrasjonene øverst i denne artikkelen blir ikke nødvendigvis likt det ferdige resultatet. Kuppelkinoen kan enten få kule- silo- eller kubeform, men det er i alle former tenkt å være på cirka 140 kvadratmeter fordelt på to plan. Vitensenteret har fått byggetillatelse for seks år, og målet er å flytte kuppelkinoen til Kalvskinnet etter hvert.

Planetariet beskrives også som et multimedieteater og skal ha 60-70 seter. Det betyr en kapasitet på over 40 000 besøkende i året. I prospektet Vitensenteret har laget skisseres det at bruksområdene blant annet kan være filmvisning for skoleklasser og allmennheten, foredrag, konserter, viten-show, laboratorium, seminarer og events. På sikt kan det bli mulig å styre opplevelsene selv.

LES OGSÅ: Museumsskatter stues bort i kjeller og på loft


Vitensenteret
  • «Stiftelsen Midt-Nordisk vitensenter i Trondheim» ble etablert 27. april 1988. «Stiftelsens formål er å formidle naturvitenskap og teknologi på en engasjerende måte til et bredt publikum.»
  • Inspirasjonen bak ViT kom hovedsakelig fra USA, der blant andre Frank Oppenheimer («atombombens far») startet Exploratory i San Francisco. Oppenheimer mente folk flest visste for lite om naturvitenskap og teknologi, og at «science illiteracy» var en trussel mot demokratiet.
  • Vitensenteret hadde sin første utstilling, «Visjoner - en optisk opplevelse», i Schøninghuset i 1991.
  • I 1996 tildelte Trondheim kommune Vitensenteret Norges Bank-bygget. Intensjonen var at det ikke skulle betales leie for huset. Det ble laget en fremdriftsplan for rehabilitering av bygningen og åpning av en utstilling under tusenårsjubileet for Trondheim i 1997.
  • Atle Kjærvik tok over som leder i årsskiftet 1998/1999.
  • Arnfinn Stendahl Rokne tok over som leder i februar 2015.
  • Fakta: Vitensenteret/Atle Kjærvik
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Universitetsavisa ansetter journalist

UA lyser ut en hundre prosents stilling som digital nyhetsreporter.

Konflikten ved IHS:

- Fare for utvikling av fryktkultur

- Ledelsen må ta dette på stort alvor, formaner tre professorer ved Institutt for historiske studier. De advarer mot utvikling av fryktkultur ved instituttet.

Ytring:

NTNU styres ikke etter omdømmemålinger

«Vi må være innstilt på at vi også i fremtiden vil få nye bestillinger fra verden rundt oss», skriver rektor Gunnar Bovim i en kommentar til ytringen fra Ronny Kjelsberg og Arve Hjelseth.

Bitter konflikt ved IHS:

Beskylder ledelsen for «illegitim maktbruk»

Professor Kristian Steinnes er sentrum i en bitter konflikt ved Institutt for historiske studier (IHS). Et varsel om flytting av ham får en gruppe kolleger til å reagere skarpt. – Et uventet og hardt slag, sier Kristian Steinnes om flyttevarselet.