- Dette er urovekkende

Både kvaliteten og kvantiteten på publisering synker viser rapport. - Urovekkende, mener styrepresentant.

Styremedlem Bjørn Otto Sverdrup etterspurte tiltak for å øke både kvalitet og kvantitet på forskningen ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

I virksomhetsrapporten som ble lagt frem under torsdagens styremøte skriver NTNU at andelen publiserte artikler på nivå 2 ligger et helt prosentpoeng under snittet for de norske universitetene.

«Som institusjon blir NTNU gjennomgående sitert mindre og har lavere gjennomslagskraft enn for eksempel UiO og UiB, selv om det er naturligvis er store forskjeller fagfeltene imellom.» skriver de i rapporten, og presiserer at dette ikke er noe NTNU kan være fornøyd med.

«Det som kanskje er mest bekymringsfullt er at NTNU ligger under snittet for norske universiteter når det gjelder produktivitet målt som publiseringspoeng per faglig årsverk» fortsetter rapporten.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Urovekkende

Dette fikk styrerepresentant Maria Strømme til å etterspørre en begrunnelse.

- Bør vi legge til noe om våre tanker rundt hvorfor det er sånn? En stor grunn til at denne raten går ned, er jo alle innstilte konferanser som fører til færre konferansebidrag, sa hun.

Den forklaringen ville dog ikke styremedlem Bjørn Otto Sverdrup være med på.

- Dette er jo tall fra 2019 - før koronapandemien inntraff, sa han og la til:

- Dette er urovekkende. Det er både lavere kvalitet og lavere produktivitet, og det hadde vært interessant å høre hva som anses som relevante tiltak.

Ulike tradisjoner

Og de relevante tiltakene er mer av det samme en har gjort så langt, skal en tro prorektor for forskning, Bjarne Foss.

- Vi har mindre publisering per vitenskapelig ansatt enn de universitetene vi liker å sammenligne oss med, og det har vi hatt lenge. Det skyldes rett og slett at vi har noen miljøer med gode tradisjoner for publisering, og noen miljøer uten denne tradisjonen, sa han og la til at eneste løsning er å bygge opp publiseringstradisjonen i de sistnevnte miljøene.