Vil styrke høyere utdanning i afrikanske land

Afrikanske og europeiske myndigheter går sammen for å styrke høyere utdanning i Afrika for å hindre "hjerneflukt".

Illustrasjonsbilde
Publisert Sist oppdatert

Mangelen på muligheter for akademisk karriere i afrikanske land medfører "hjerneflukt" ( brain drain på engelsk), hvor afrikanske forskere og akademikere må se seg nødt til å satse på karrieren utenfor kontinentet. Nå inngår Universitetet i Oslo (UiO) i et interkontinentalt samarbeid for å styrke høyere utdanning på det afrikanske kontinentet. Det melder Bistandsaktuelt.

Det er The Guild of European Research-Intensive Universities (ofte referert til som The Guild), som UiO er en del av, og African Research Universities Alliance (ARUA) som nå starter et samarbeid.

– Hjerneflukten setter stopper for utviklingen av et kunnskapsdrevet næringsliv som vil gjøre afrikanske land mer konkurransedyktige i internasjonal målestokk, sier UiO-rektor Svein Stølen til Bistandsaktuelt.

ARUA og The Guild har foreslått at av bevilgningen i den nye samarbeidsavtalen mellom EU og Den Afrikanske Union, så brukes femten til tyve prosent av midlene til styrking av forskning og innovasjon ved afrikanske universiteter.

Stølen forteller til Bistandsaktuelt at det ikke er første gang at det oppstår samarbeid mellom europeiske og afrikanske universiteter, men at tidligere har samarbeidet ofte vært i liten skala og prosjektbasert.

– Vi innser at vi i større grad må bygge opp dette på de afrikanske universitetenes premisser. En betydelig del av tidligere samarbeid har i alt for høy grad vært definert av interessene til europeiske og amerikanske universiteter, sier han.