Gjesteskribenten:

Det kan hjelpe deg å vite om disse syv tankefeilene

Å jobbe på et universitet handler i stor grad om å tenke. Hva skjer når tankene dine vender seg mot deg?

Sigrid Rønneberg skriver om svært vanlige tankefeil, som blant annet kan dukke opp under stress.
Publisert Sist oppdatert

Å være stipendiat er ensomt, og tungt. Vi har eneansvar for oppgaven vår, og vi har en tydelig tidsfrist, som ofte er flere år unna. Det krever selvdisiplin, og viljestyrke. Det gjør oss også utsatt for psykiske vanskeligheter i større grad.

Tankefeil er menneskelige fenomener som alle opplever. Gjennom mine år som ansatt på NTNU, har det å være bevisst på tankefeil gjort det mulig å oppdage dem lettere. Dine tanker er ikke deg, og de kan til en viss grad kontrolleres. Dette krever trening.

Det finnes syv vanlige tankefeil. Jeg har opplevd alle sammen som en del av min jobb som doktorgradsstipendiat. Jeg håper denne oversikten over vanlige tankefeil kan hjelpe flere der ute til å bli oppmerksomme på sine egne tanker, slik de har hjulpet meg.

1. Selektiv oppmerksomhet. Denne tankefeilen innebærer å vende oppmerksomhet mot en spesiell negativ detalj. Man ser bort fra alt annet, inkludert positive detaljer, og holder oppmerksomheten kun mot det negative. For deprimerte er det triste ting, for de med angst kan det være det man er redd for.

2. Alt eller ingenting. Her tenker man i ekstremer, og ser ikke nyansene. Det handler om å enten vinne eller tape, enten svart eller hvitt. Du er enten god eller ond, verdens beste eller et null.

3. Personalisering. Her tolkes en ytre hendelse som noe personlig. Hendelsen er nøytral, men du oppfatter at du er årsaken. Du blir personlig ansvarlig for hendelser du ikke kan kontrollere. For eksempel om andre i dine omgivelser er sure eller sinte, så oppfatter du at det er din skyld og at følelsene er rettet mot deg.

4. Følelsesmessig tenking. Her tar du følelser som bevis på at noe er riktig. Hvis du er redd for å bruke en heis, så er heiser farlige.

5. Tankelesning. Har tar vi for gitt at vi vet hva andre tenker om oss. Vi sjekker ikke om det er riktig, men antar at vi vet hva alle andre tenker og føler.

6. Katastrofetenkning. Her spår du om fremtiden. Et problem eller noe som er vanskelig kommer til å bli en katastrofe. Det kommer til å bli forferdelig, og det verst tenkelige kommer til å skje. Du kommer ikke til å takle det, og det er ingen nyanser.

7. Generalisering. Her trekkes en allmenn slutning ut ifra en enkel situasjon eller erfaring. Den negative konklusjonen trekker seg langt utover det som er rimelig. Du tenker kanskje at du er mislykket fordi du har gjort en feil, eller at alle andre mennesker oppfører seg på en bestemt måte.

Tankefeilene er ekstremt vanlige. De opptrer også oftere under stress.

I Belgia har de sett at 1 av 3 doktorgradsstipendiater har høy risiko for å utvikle en psykisk lidelse. Forekomsten av psykiske symptomer var mer enn dobbelt så stor som i den øvrige befolkingen. Dette gjelder mest sannsynlig også andre i UH-sektoren, og for øyeblikket har vi ikke informasjon om status i Norge.

Psykiske vansker må tas på alvor. Selv om vi blir bevisste på tankefeil, står vi fortsatt under store mengder press.

NTNU har et ansvar, og de må ta sitt oppdrag som arbeidsgiver på alvor. Det innebærer å ta vare på sine ansatte, og å gi stipendiater og andre som er ekstra utsatte for psykiske symptomer den støtten de trenger, og fortjener.

Jeg har fått listen over tankefeil gjennom det norske helsevesen, og tar ikke æren for de gode formuleringene.

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

Les mer fra UAs gjesteskribenter her.
Les flere ytringer her.