Budsjettlekkasje: Kan bli slutt på gratis utdanning til utenlandske studenter

Kilder sier til NRK at regjeringen ønsker at utenlandske studenter skal betale for å studere i Norge. Detaljer skal ifølge statskanalen komme i neste års statsbudsjett.

I 2017 sto Ola Borten Moe for å innføre skolepenger i en intern strid i Senterpartiet. I dag er hans regjerings politikk mot det, ifølge NRK kan det snu når neste statsbudsjett legges fram 6. oktober.
I 2017 sto Ola Borten Moe for å innføre skolepenger i en intern strid i Senterpartiet. I dag er hans regjerings politikk mot det, ifølge NRK kan det snu når neste statsbudsjett legges fram 6. oktober.
Publisert

- Hvis kildene til NRK har rett, er dette svært alvorlig. Å innføre skolepenger for internasjonale studenter rokker ved det fundamentale prinsippet om at utdanning i Norge skal være gratis for alle, sier leder i Norsk studentorganisasjon, Maika Marie Godal Dam i en pressemelding fra NSO.

NSO er også bekymret for hvilke ytterligere konsekvenser forslaget kan få, og skriver at de mener at økonomiske forutsetninger ikke skal avgjøre om man kan ta høyere utdanning, eller ikke.

- Vi frykter at dette åpner for å innføre betaling for flere studentgrupper. Det er ingen garanti for at snøballen slutter å rulle, fortsetter Godal Dam.

Ifølge det NRK erfarer vil regjeringen ta betalt fra internasjonale studenter som en del av neste års statsbudsjett. Det legges fram 6. oktober.

- Et løftebrudd

Ved studiestart i fjor høst ble det anslått at det var omkring 12.500 helgradsstudenter og rundt 8.500 utvekslingsstudenter fra utlandet ved norske universiteter og høyskoler. Prislappen er anslått av KD til å ligge på 3,5 milliarder kroner årlig.

Per nå står det i regjeringens plattform at høyere utdanning skal være gratis for utenlandske studenter også. Det er også poltikken som står i partiprogrammet til både Arbeiderpartiet og Senterpartiet. NRK skriver at Ola Borten Moe svarte slik på et skriftlig spørsmål fra Frps Roy Steffensen om tema i fjor:

- Regjeringens politikk er at høyere utdanning fortsatt skal være gratis i Norge, også for internasjonale studenter, svarte Moe.

NSO mener det vil være et løftebrudd om det stemmer.

- Regjeringen har ikke ryggdekning i egen politikk. Dersom ryktene stemmer forventer NSO at statsministeren forklarer hvordan regjeringen kan stå inne for å bryte egne løfter, sier NSO-leder Dam.

Møtte motstand i 2014

Venstres utdanningspolitiske talsperson Abid Raja ytrer seg også kritisk til NRK.

- Med regjeringens forslag vil vi kun få de rikeste, ikke de dyktigste internasjonale studentene. Ola Borten Moe stenger døren til verden, sier han.

I 2014 foreslo Solbergregjeringen og daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen å innføre skolepenger for internasjonale studenter. Det ble møtt av store protester fra studentene. Den gang var NTNU også skeptisk.

- Skolepenger er ikke en problemstilling dette rektoratet ønsker å reise, sa daværende prorektor Kari Melby.