Stålspets ble NTNU-kunstner - yngstemann tok kritikerprisen

Lisa Stålspets blir NTNU-kunstner i 2015, mens blakk bachelorstudent stakk med kritikerprisen.

Vinnere. Fra venstre: Øyvind Sørfjordmo, Lisa Stålspets, Henrik Skotte & Gunnar Wærness.
Publisert Sist oppdatert
Debutant. Øyvind Sørfjordmos verk "Uten tittel I". Maleri av funnet metall, mdf, akryl, bengalakk og klarlakk.

Trøndelagsutstillingen er midt-Norges variant av høstutstillingen, og i år er i alt 18 kunstnere representert. Se verkene her.

Årets kritikerpris gikk til utstillingens yngste deltaker, Øyvind Sørfjordmo. Han går på 3. året på bachelorstudiet ved Kunstakademiet i Trondheim – NTNU.

Valget i år ble foretatt av Ingvild Krogvig, kunsthistoriker og ansvarlig redaktør for Kunstkritikk.

Pengelens kunstner

I en pressemelding fra Trøndelagsutstillingen begrunnes valget av Sørfjordmo slik: 

- Kunstneren som får årets kritikerpris skrev i et notat som ledsaget søknaden: «I slutten av 2013 hadde jeg lite penger og brukte derfor mye tid på å finne noe som kunne ta den dyre lerretsdukens plass. Tungt metall ble svaret.»

Vinneren skriver seg dermed inn i den myriadiske familien av kunstnere som har klart å forvandle materielt armod til kunstnerisk velstand. Arbeidene hans, som består av gammelt metall funnet i konteinere, søppeldynger og bakgårder, er både flamboyante og loslitte, stramme og skrukkete. Sørfjordmos arbeider tilhører en ny æra, i følge Ingvild Krogvig.

Hun understreker at det fortsatt er snakk om restprodukter, men de er angrepet med slegge – et verktøy kunstneren omtaler som ”sin pensel” – og påført gnistrende lag av maling og lakk. Videre: "De er skulptur i den forstand at de buler og vrenger seg ut fra veggen, men også fordi de er så menneskelige i sine proporsjoner. Samtidig er det påfallende hvor godt disse plastiske verkene fungerer som maleri.”

Les hele begrunnelsen her.

Særegne Stålspets

I og med at det var pengemangel som satte i gang bevegelsen som førte til selve verket, kommer nok også prisen godt med. Sørfjordmo får nemlig en plakett og et stipend på 50.000 kroner. Verkene hans, "Uten tittel I og II" vises på Trøndelag Senter for samtidskunst.

Samtidig ble Lisa Stålspets utnevnt til årets NTNU-kunstner. Hun mottar et stipend på 20 000 kroner, og utnevnelsen åpner for samarbeidsprosjekter mellom kunstneren og NTNU. Valget ble foretatt av Trøndelagsutstillingens jury sammen med en representant for NTNU. Kandidater i denne kategorien, skal være deltagende kunstnere med utdanning fra NTNU Kunstakademiet i Trondheim.

Begrunnelsen for å velge Lisa Stålspets, er at hennes arbeider "har et helt særegent og lett gjenkjennelig uttrykk. Skulptur, tegning og video kombineres ofte i ett og samme verk til et helhetlig univers.” Se kunstnerens verk her.

Videre heter det at arbeidene som ofte forestiller fiktive dyr og landskap, er poetiske og utforsker forskjellige måter å se virkeligheten på. Verket som vises på Trøndelagsutstillingen er spesielt utarbeidet til utstillingen og er et godt eksempel på Stålspets’ “metode”.

Årest debutantpris gikk til kunstnerduoen Henrik Skotte & Gunnar Wærness for kunstprosjektet "Brødet og Eselet av Brødet og Eselet", en installasjon som består av tegninger, masker, gjenstander, video med mere. Verket fyller et helt rom i Trondhjems Kunstforening.