En hel uke for bærekraft

Denne uka er viet bærekraft - i regi av Fakultet for arkitektur og billedkunst.

Publisert Sist oppdatert

Studenter og ansatte ved fakultetet gjør hele denne uka til en seminaruke med gruppearbeid og studentprosjekter der klima, bærekraftig utvikling og bygging i livssyklusperspektivet står i sentrum. Alle forelesninger på dagtid holdes i S3, og i Dora 1 blir det visninger av film. 

Mandag kveld kl. 19 vises den spektakulære, flyfilmede reisen over jorden, "Home" ,av Yann Arthus-Bertrand. Den verdenskjente fotografen og miljøforkjemperen står blant annet bak billedverket med flyportretter av jordkloden: "Jorden sett fra himmelen" som ble gitt ut i 2004. Filmen er et kraftig innlegg i klimadebatten, og gir seerne mulighet til selv å se, og forstå, hvordan jordkloden er i endring.

Mandag er det en introforelesning om helhetsbildet, der foredragsholdere fra flere felt innen arkitektfaget bidrar. Tirsdag mellom 12.15 og 14 er viet arkitektenes verktøy. Tirsdag vises den prisvinnende dokumentaren "I tolvte time". Den bygger på boken "The Limits to Growth", som ble skrevet i 1972 av den norske klimaforkjemperen Jørgen Randers og tre forskerkolleger ved Massachusetts Institute of Technology. De advarte om at jordkloden snart har nådd sin grense, og at den økonomiske veksten derfor måtte temmes for å unngå global økonomisk og økologisk kollaps.

Dagen etter, torsdag, skal forelesningene handle om alternative løsninger. Bidragsytere her er Anne Sigrid Nordby fra Asplan Viak som skal snakke om gjenbruk av materialer. Tine Hegli fra Snøhetta og Powerhouse alliansen skal snakke om Powerhouse - plusshus, mens Sara Borgström fra Resilience senteret i Stockholmskal snakke om Resilience - urbanisme og landskap. 

Fredag ettermiddag blir det presentasjon av studentprosjekter som er jobbet fram og oppsummering av uka. Da blir det også paneldebatt. Lørdag 1. november klokken 20 blir det utstillingsåpning med studentenes arbeider i Dora 1, med påfølgende avslutningsfest. 

Utstillingsåpning og avslutningsfest