Ni av ti forskere fornøyd med media

Ni av ti forskere er fornøyd med omtalen av sin forskning i media, men mange synes journalister er for opptatt av sensasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Norske akademikeres antatte skepsis mot å dele sine forskningsfunn med almennheten gjennom pressen, får seg et alvorlig skudd for baugen gjennom en ny studie. Det skriver Forskning.no.

Studien viser at ni av ti norske forskere mener at forskningsformidling gjennom intervjuer i media er viktig. Syv av ti mener også at forskningsformidling i media skaper aksept for forskningen.

- Vi ble overrasket over hvor positive forskerne var, sier forsker Benedicte Carlsen ved Uni Research Rokkansenteret til forskning.no. Hun innrømmer at hun fikk avkreftet egne fordommer om forskeres holdning til journalister.

Skrekkhistoriene som av og til fortelles blant forskerne om deres erfaringer med mediene, er underholdende, men rett og slett ikke representative, viser studien.

- Det mest slående funnet er at forskerne ikke er umotiverte eller unngår media, slik den offentlige debatten rundt forskningsformidling skulle tyde på, sier Carlsen.

Forskerne fikk ideen til studien fordi de syns formidlingsdebatten var lite forskningsbelagt. Artikkelen med tittelen "Forskning i media - forskere om motivasjon og erfaringer fra medieintervjuer", ble nylig publisert i Norsk Medietidsskrift.

Ialt deltok 848 forskere fra ulike fagfelt i studien. De var overveiende fornøyd med deres siste intervju i media. Syv av ti svarte at oppslaget var greit, og to av ti sa seg svært godt fornøyde.

Forskere oppga at de brukte media fordi journalister kan gi god hjelp til å få hovedfunn formidlet på en enkel og forståelig måte, fordi de forstår publikum bedre enn forskerne. En annen viktig grunn er at formidling i media er viktig fordi det kan informere og påvirke samfunnet.