Nå vil de vite hvordan du har det på jobb

På høstens vernerunde i Driftsavdelingen er det psykososialt arbeidsmiljø som gjelder.

Sjekker det sosiale. HMS-koordinator Anne Reitan og områdeansvarlig Roger Arnesen er på HMS-runde ved NTNU Vitenskapsmuseet.
Publisert Sist oppdatert

- I mange år har helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet vårt dreid seg om å trygge det fysiske arbeidsmiljøet for våre ansatte. Nå hadde vi lyst til å se på det psykososiale, hvordan vi har det på jobb og hvordan folk fungerer seg imellom.

Det sier Anne Reitan, HMS-koordinator ved Driftsavdelingen. UA møter henne på vernerunden ved NTNU Vitenskapsmuseet, der hun akkurat har satt 11 ansatte i gang med et lite gruppearbeid.

Det er en litt uvant situasjon. Ansatte er vant til at HMS-arbeid og vernerunder dreier seg om forebygging av skader. Om ergonomi og bruk av sikkerhets- og verneustyr. Håndtering av kjemikalier, risikovurderinger, arbeid i høyden, sikkerhet på laber og i verksteder, og så videre.

Viktig muntlig kontakt

Spørsmålet de skulle drøfte i grupper var hvordan de helst ville at kommunikasjon og informasjon skal fungere på avdelingen.

Når gruppene kommer tilbake, kommer innspillene. Folk synes det er greit med mail, oppslag, sms – men ser gjerne at ikke alt foregår elektronisk.

- Vi må ikke glemme den muntlige kontakten, sier en.

De ansatte er renholdsoperatører ved ett av de i alt 17 vaktmesterområdene som Reitan besøker i høst.

En annen sier hun gjerne vil ha mer informasjon om hva som skjer i andre avdelinger som man kan sammenlikne seg med.

- Budsjett, økonomi, sykefravær, sånne ting som kan inspirere oss til innsats i hverdagen, sier hun, og Anne Reitan og områdeansvarlig Roger Arnesen nikker og merker seg alt som blir sagt.

Litt fremmed tema

I tillegg til vaktmesterområdene, har Reitan også ansvaret for avdeling for Park, parkering og transport og NTNU Trykk. Hun har bare noen få besøk igjen, så er høstens HMS-runde unnagjort. Hun sier at psykososialt arbeidsmiljø har vært et litt fremmed tema for mange, men at de, oppsummert, har fått mange gode diskusjoner om psykisk arbeidsmiljø og HMS.

Over 220 mennesker jobber i avdelingene hun har ansvar for.

- Det har vært en veldig givende periode. Det er godt å jobbe med mennesker, sier Reitan.

Både NTNUs retningslinjer og Arbeidsmiljøloven skal sikre ansattes arbeidsmiljø – også det psykososiale. Om noen har det ugreit, skal ting tas i vernelinjen eller med nærmeste leder.

- Takhøyden kan variere for hvor lett det er å ta opp ubehagelige ting. Vi snakker mye om det. Noen synes det er vanskelig å ta ting i plenum. Det kan kreve trening, sier Anne Reitan.

Stort sett bra

Noe av bakteppet er også vissheten om at psykososiale problemer er blitt en kraftig driver for sykefraværet i norsk arbeidsliv.

HMS-koordinatoren sier de er nøye med å understreke at alle skal ha en trygghet for at det er anledning til å ta opp ting, hvis noe kjennes ugreit.

Også Roger Arnesen er fornøyd med høstens valg av HMS-tema.

- Det er kjempefint med fokus på dette. Vi synes vi har et godt arbeidsmiljø og at folk trives. Allikevel, det var ting i den forrige arbeidsmiljøundersøkelsen som viste at vi kunne være litt mer oppmerksomme på stressmestring og mellommenneskelige forhold, sier han.

Laget sin egen håndbok

Driftsavdelingen har også fått laget sin egen lille HMS-håndbok for medarbeidere i lommeformat i høst. Den inneholder NTNUs felles retningslinjer, samt en egen del der ansatte kan finne retningslinjene for sin rolle – enten man jobber med renhold av forsøksdyravdelinger og laber for disseksjon , vedlikehold av tak og takrenner, eller med elanlegg, tekniske rom, eller ventilasjonsanlegg.

Svært mange ansatte har bidratt med risikovurderinger og retningslinjer i denne boka. Det har vært et veldig bra teamarbeid, sier Reitan.

Rådgiver Hilde Apneseth ved HMS-avdelingen ved NTNU roser Driftsavdelingen for innsatsen.

- De jobber veldig bra på HMS-området, og har orden i sysakene, sier hun.

Læring for resten av NTNU

Apneseth legger til at avdelingens ansatte skiller seg fra snittet av ansatte på NTNU ved at de håndterer både tunge maskiner og annet ustyr, og gjør mye manuelt arbeid.

Apneseth også avdelingen for å være veldig gode på medvirkning. Ansatte involveres i prosesser som pågår.

Om høstens vernerunde som har fokus på psykososialt arbeid sier hun:

- Det oppleves som mer ufarlig å ta tak i fysiske arbeidsforhold, mens mellommenneskelige relasjoner ikke er så lett å ta opp. Vi har etterlyst mer oppmerksomhet på det psykososiale de senere årene. Det er utfordringer på dette feltet. Psykososiale forhold er en viktig årsak til sykefravær i Norge, på linje med muskel og skjelettplager.

Apneseth vedgår at det ikke er enkelt.

- Vi jobber med å komme fram til gode metoder for hvordan vi kan kjøre HMS-runder med fokus på det. Sånn sett håper vi at det Driftsavdelingen nå gjør, kan bidra til læring og at det kan brukes i resten av organisasjonen. 

HMS-koordinator Anne Reitan og driftsleder Roger Arnesen