Nobelprisen 2014:

Moserne vil presentere nye funn

Nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser vil bruke sine nobelforelesninger søndag til å presentere hittil upubliserte funn om gitterceller og stedsans.

Publisert Sist oppdatert

- Foredraget blir også en slags fest, for vi har mye nytt å fortelle. Det er en unik anledning til å fortelle hva vi har gjort det siste året, sier Edvard Moser til NTB.

Travle forberedelser

Torsdag reiste ekteparet Moser til Stockholm, for et ti dager langt opphold spekket med middager, mottakelser, intervjuer, nobelkonsert, prisutdeling og slottsbankett. Sså langt har ekteparet hatt nok med å forberede forelesningene sine, og de har fått hver sin attendant fra svensk UD som skal passe på dem.

Les også: Får hver sin assistent og hver sin limousin.

I søndagens forelesninger vil forskerparet blant annet snakke om hvordan gittercellene de har vunnet nobelprisen for, danner nye «kart» i rottehjernen når rottene flyttes mellom ulike rom. De vil også presentere funn om forbindelser mellom gittercellene og andre hjerneceller, som er knyttet til luktesans og fart.

- Det at cellene danner nye koordinatsystem for hvert rom, tyder på en enorm hukommelseskapasitet, forklarer Moser til NTB.

Bygger forventninger

Funnene blir publisert i en artikkel dagen etter nobelforelesningene. Resten er under vurdering og på vent i andre akademiske tidsskrift. Nobelprisvinnerne lover også innslag litt utenom det vanlige under foredraget, men ønsker ikke å røpe mer.

- Det er strengt hemmelig. Men dere vil klare å holde dere våkne, lover May-Britt.

Siden de fikk nyheten i høst, har forskerparet også fått tid til å reflektere over hva det betyr å motta en nobelpris. De mener den betyr mye for NTNU og norsk forskning. Den viser også at det lønner seg å satse på langsiktig forskning, selv om man ikke vet hva den vil føre til.

– Norge har penger, og kan få til mer forskning av samme karakter, selv om vi er små. Denne prisen er bevis på at det er mulig, sier May-Britt Moser.