Om forskertillit og konspirasjonsteorier:

«Aftenpostens påstand er helt feil»

"Basert på tall fra én undersøkelse gjennomført i 2017, fastslår Aftenposten at nordmenn har økt mistillit til forskere og voksende tro på konspirasjonsteorier. Det finnes det ikke dekning for å påstå.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 17. september omtalte Aftenposten en undersøkelse Kantar TNS gjennomførte påvegne av Forskingsrådet. Der skrev de at «nordmenn har økt mistillit til forskere og voksende tro på konspirasjonsteorier.» Denne påstanden er nå faktasjekket av det nystartede nettstedet «Faktisk.no»

Deler av undersøkelsen er omtalt i artikler og leserinnlegg i UA.

LES OGSÅ Typisk for tidsånden

LES OGSÅ Knut H Sørensen: Kan vi stole på forskningen?

LES OGSÅ Forskningsrådets direktør om forskning og mistillit

LES OGSÅ Nyanser av mistillit

Les Faktisk.no-vurderingen av Aftenpostens artikkel her:

Fakta

Faktisk.no

Vårt ideelle formål er sikret gjennom selskapets

  • Vi ønsker å bidra til en åpen, inkluderende og faktabasert offentlig samtale. Ved å gjennomgå grunnlaget til aktuelle påstander som påvirker vår oppfatning av virkeligheten, jobber vi for et faktabasert ordskifte og en konstruktiv samfunnsdebatt.
  • Faktisk.no skal også avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter.
  • Selskapets vedtekter pålegger Faktisk.no å jobbe etter de sentrale, selvpålagte etiske retningslinjene for norsk presse, nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Vår redaksjonelle og organisatoriske uavhengighet er sikret gjennom Mediefridomslova og de samme vedtektene som pålegger oss å følge bestemmelsene Redaktørplakaten. Dette sikrer redaktøren uavhengighet i forhold til selskapets eiere og andre parter med interesser i Faktisk.
  • I tillegg vil Faktisk.no slutte seg til det internasjonale faktasjekknettverket IFCN og deres faktasjekk-plakat «Fact checkers code of principles». Denne krever at vi er nøytrale og politisk uavhengige, og har full åpenhet om metoder, kildebruk, finansiering og organisering.
  • Vårt ideelle formål er sikret gjennom selskapets vedtekter. Faktisk.no skal ikke søke å genere økonomisk avkastning til aksjonærene. Dersom vi genererer overskudd skal dette overskuddet gå til å støtte arbeid relatert til vårt formål eller beslektede allmennyttige formål.