Viderefører arbeidet for å realisere Ocean Space Centre

Regjeringen har besluttet å videreføre arbeidet for å realisere Ocean Space Centre i Trondheim.
NTNU-rektor Gunnar Bovim, stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (frp), stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H), konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i SINTEF og stortingsrepresentant Jon Gunnes stilte opp til fotografering i forbindelse med annonseringen av konseptvalg for Ocean Space Centre. 
        
            (Foto: Lena Knutli, Sintef)

NTNU-rektor Gunnar Bovim, stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (frp), stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H), konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i SINTEF og stortingsrepresentant Jon Gunnes stilte opp til fotografering i forbindelse med annonseringen av konseptvalg for Ocean Space Centre.  Foto: Lena Knutli, Sintef

NTNU melder at dette ble kunngjort av Nærings- og fiskeridepartementet fredag.

Planleggingen av Ocean Space Centre startet i 2005, og ulike konsepter har vært utredet. I mars 2018 la SINTEF og NTNU fram et modifisert konsept, som nå er kvalitetssikret i henhold til statens prosjektmodell, såkalt KS1 av Supplerende analyse.

Denne kvalitetssikringen viser at konseptet er samfunnsøkonomisk lønnsomt, ifølge en artikkel på NTNUs intranett «Innsida».

Følg UA på Facebook, Twitter og Instagram.

- Viktig milepæl

På grunnlag av kvalitetssikringen har regjeringen besluttet å videreføre arbeidet inn i en prosjektavklaringsfase, såkalt OFP. I denne fasen skal sentrale elementer til en investeringsbeslutning avklares.

– Dette er en viktig milepæl. Nå har vi robust og godt konsept, men planleggingen har tatt lang tid og dagens laboratorier er i ferd med å bli nedslitte og umoderne. Rask fremdrift mot utbygging er derfor kritisk for Norge som ledende havnasjon, sier konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i Sintef.

– For å være konkurransedyktig internasjonalt må vi utdanne kandidater med relevant kompetanse for framtidas havnæring. Gode løsninger for utdanning i samspill med forskningsvirksomheten er avgjørende, og sammen med Sintef har vi nå fått på plass et fremtidsrettet konsept som svarer på behovet. Vi er fornøyd med at dette er tillagt stor vekt i vurderingen av samfunnsnytten, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

- Danner grunnlag for forskning i verdensklasse

Instituttleder Sverre Steen ved Institutt for marin teknikk mener beslutningen fra Nærings- og fiskeridepartementet betyr et steg videre for å få realisert fremtidens havromslaboratorier.

- Ocean Space Centre vil, når det står ferdig, sikre gode fremtidsrettede fasiliteter for studenter og forskere, og danne grunnlaget for at NTNUs forskning på havrom og marinteknologi fortsatt skal være i verdensklasse. Dagens lokaler og laboratorier dekker ikke fremtidens behov, og uten Ocean Space Centre er det en fare for at kompetansen og den internasjonale posisjonen som er blitt bygd opp over mange år vil forvitre, sier han.
UA vil gjerne ha dine kommentarer. Kommentarer fra anonymiserte brukere og kommentarer med personangrep vil bli slettet. Kommentarer som inneholder lenker må godkjennes manuelt. Det kan derfor ta noe tid før slike kommentarer dukker opp i kommentarfeltet.
comments powered by Disqus
Siste fra forsiden

Mener samfunnet taper på at forskerstillinger lyses ut internasjonalt

– Samfunnet investerer i utdannelsen vår, men får lite igjen for pengene når jobbene går til utenlandske søkere, sier Astrid Mork-Jansson ved Universitetet i Stavanger.

Konflikten ved IHS:

Undersøkelser av arbeidsmiljø og konflikter får krass kritikk

- Jeg er ganske kritisk til hva som skal komme ut av dette. Jeg tror ikke de finner noen sannhet. Dette er ikke en objektiv undersøkelse, sier professor Håkon With Andersen ved NTNUs Institutt for historiske studier (IHS).

- Fakultetene er neppe den beste måten å organisere på, men det er det beste vi har

Nord universitet mener fakultetsmodellen er riktig i den oppbyggingsfasen de er inne i, mens Universitetet i Oslo har troen på løpende vurderinger av ledelse og organisasjon for å gjøre den jobben de skal. - Strukturer kan hindre tverrfaglighet, men man må akseptere den strukturen man har, sier Oslomet-rektor Curt Rice.

Ytring:

Campusprosjektet er både en trussel og en mulighet

En fortetting uten at det planlegges for hvordan vi skal videreutvikle eksperimentell infrastruktur vil svekke NTNU på sikt, skriver forfatterne av denne ytringen.